Život jako stůl s tisíci miskami. Národní divadlo uvádí taneční hru o jídle

ČTK ČTK
20. 8. 2020 16:35
Jídlo a to, jak se k němu člověk staví v různých etapách života nebo co pro něj znamená, je námětem nové taneční inscenace pražské Laterny magiky. Jmenuje se Bon Appétit, kromě členů souboru zahrnuje tanečníky z Baletu Národního divadla a určena je především mladému publiku se zájmem o moderní hudbu a tanec.

Autorské divadlo nemá scénář ani libreto, od první schůzky zúčastněných do premiéry se neustále vyvíjí. "S touto metodou jsem se setkával pravidelně v zahraničí, vznikají tak inscenace tanečního divadla a současného tance," říká choreograf Jan Kodet, podle nějž se jedná o běžnou praxi, která jen není zavedená v Národním divadle.

Nápad vytvořit inscenaci o jídle a jeho konzumaci Kodet rozvinul se scénografem Jakubem Kopeckým, režijní supervize se ujali Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka vystupující jako duo Skutr. Kostýmy navrhla Simona Rybáková, hudbu složil Ivan Acher pro každou scénu v jiném stylu. Zpívaných partů se ujme demisólistka Baletu Národního divadla Kristina Kornová.

"Bylo jen logické vyjít z tématu, kterým člověk žije. O jídlo však jde jen v prvním plánu. Téma před námi otevřelo spoustu asociací a dalších cest k tanečním obrazům," popisuje vznik projektu Kodet.

Choreografie staví na baletních sálech v interakci s tanečníky, jedna složka se přizpůsobuje druhé. Důležitý je jen ústřední námět, vysvětlují autoři.

Na jevišti divákům předestřou život vnímaný jako stůl, na kterém leží tisíce mističek. V každé je něco jiného: láska, barva, chuť či vůně, které mohou patřit partnerovi, místu, městu i cestě po nich.

Tvůrci nabízejí možnost vnímat život jako vášeň - po prostřeném stole i miskách na něm položených. Chtějí ukázat, že je jen na divákovi nebo konzumentovi, po čem sáhne. Představení se věnuje též tématu ekologie, odpadů a plýtvání, ačkoli nejde o aktivistické divadlo.

"Radost z inscenace budou mít podle mne zejména diváci, kteří jsou milovníky volného asociativního tvaru," říká jeden z režisérů Lukáš Trpišovský.

"Útržky příběhů, vnitřní světy lidí, které jsme minuli na ulici nebo ve snu. Radost z dobře udělané palačinky, pomeranč a jeho tajemství pod kůrou," vyjmenovává druhý režisér Martin Kukučka. "To vše v inscenaci tanečníci vyjadřují zejména pohybem, ale občas i slovem a zpěvem. Z mnoha takových střípků si divák může poskládat vlastní příběh a svět, který vyvoláte, anebo zakončíte souslovím Bon Appétit," dodává Kukučka.

Po čtvrteční generální zkoušce se předpremiéry na Nové scéně Národního divadla uskuteční tento pátek a sobotu, premiéry jsou naplánované na 10. a 11. září. Znovu bude Bon Appétit na programu 22. a 23. října a dále 26. a 27. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy