Zemřela herečka Mireille Darcová. Proslavila se rolemi s Alainem Delonem a Pierrem Richardem

ČTK ČTK
28. 8. 2017 10:50
Ve věku 79 let zemřela francouzská herečka Mireille Darcová. Umělkyně trpěla různými zdravotními problémy, loni byla v nemocnici kvůli krvácení do mozku. Snímky Ledová ňadra nebo Smrt darebáka natočila se svou životní láskou a bývalým manželem Alainem Delonem. Výrazného úspěchu dosáhla i rolemi v komediích s Pierrem Richardem Velký blondýn s černou botou a Návrat velkého blondýna.
Mireille Darcová ve Velkém blondýnovi s černou botou.
Mireille Darcová ve Velkém blondýnovi s černou botou. | Foto: Gaumon

Francouzská herečka Mireille Darcová, která zemřela ve věku 79 let, patřila k symbolům francouzského filmu šedesátých a sedmdesátých let. Hrála v pěti desítkách celovečerních snímků, třináct z nich natočila s režisérem Georgesem Lautnerem.

Postupně hrála s největšími hvězdami francouzské kinematografie - s Jeanem Gabinem se v roce 1964 setkala ve filmu Monsieur, ve filmu Borsalino se objevila nejen po boku bývalého manžela Alaina Delona, ale také vedle Jeana-Paula Belmonda. Hrála i s Louisem de Funèsem, Claudem Brasserem či Linem Venturou.

Dcera zahradníka z Toulonu, vlastním jménem Mireille Aigrozová, vyrostla v Provence. O herectví snila už od střední školy, a tak zkoušela štěstí v Paříži. Pracovala jako modelka a přelomovým pro ni bylo v roce 1963 setkání s režisérem Lautnerem, který jí dal titulní roli ve filmu Galia.

Své literární a režisérské ambice uplatnila v roce 1988, kdy podle románu Katherine Pancolové napsala a natočila film Barbarka.

Počátkem 80. let se kvůli srdeční vadě podrobila náročné operaci a vzápětí měla těžkou autohavárii. Obě rány osudu překonala, operaci však musela znovu podstoupit v roce 2013.

S Delonem, s nímž udržovala přátelské vztahy i po rozchodu v roce 1983, spolupracovala rovněž v televizi a také v divadle. Hráli spolu v seriálu Frank Riva a v divadelní hře Medisonské mosty.

 

Právě se děje

Další zprávy