Hrála Maryšu i Tichého. Zemřela oceňovaná Ivana Hloužková, bylo jí 62 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 7. 3. 2023 19:49
Dvakrát získala Cenu Alfréda Radoka a jednou Cenu divadelní kritiky. Ve věku 62 let zemřela herečka Ivana Hloužková, dlouholetá členka brněnského Divadla Husa na provázku. Úmrtí potvrdila mluvčí souboru Nikol Hlávková. Poslední rozloučení s oceňovanou herečkou se uskuteční v úzkém kruhu rodiny a přátel.
Ivana Hloužková v roce 2017, kdy s Miroslavem Donutilem na Provázku zkoušela inscenaci Ubu králem: Svoboda.
Ivana Hloužková v roce 2017, kdy s Miroslavem Donutilem na Provázku zkoušela inscenaci Ubu králem: Svoboda. | Foto: Marie Stránská / MAFRA / Profimedia

Domovské divadlo Husa na provázku památku Hloužkové v pátek uctí představením Don Quijote, v němž původně ztvárnila roli Dulciney. V neděli 23. dubna hodlá divadlo věnovat Hloužkové samostatný vzpomínkový večer, uvedla v úterý za soubor Nikol Hlávková. S "Provázkem" spojila Hloužková prakticky celou kariéru, dostala zde okolo 150 rolí. Příležitostně natáčela také filmy a televizní pořady, účinkovala mimo jiné v seriálu Dobré ráno, Brno!, který minulé týdny vysílala Česká televize. Ztvárnila v něm kostymérku Dádu.

"Herečka mnoha tváří, z nichž všechny dává do služeb divadla, i obdivuhodného nasazení," charakterizuje ji profil na webu divadla. "O tom, čím by byla, kdyby nebyla herečkou, nikdy nepřemýšlela. Když zrovna nehraje, chodí do divadla jako divák, leží dlouho ve vaně, lakuje si nehty a vaří jídla, která vyžadují čas," napsala o sobě.

Rodačka z Valtic vystudovala brněnskou konzervatoř a toužila po angažmá v Plzni, neboť tam měla babičku. Nakonec však zakotvila v brněnském Domě umění a stala se jedním z tahounů zdejšího uměleckého sdružení, z něhož se později stalo Divadlo Husa na provázku. Cenu Alfréda Radoka získala poprvé za roli Maryši v roce 1995, podruhé roku 2012 za zpodobnění fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Tichý Tarzan. Obsazením ženy do role outsiderského tvůrce chtěli inscenátoři potlačit předsudek, že Tichý byl v jistém smyslu perverzní nebo úchylný, a naopak zdůraznit citlivost jako opomíjený rozměr jeho osobnosti, napsala agentura ČTK.

Cenu divadelní kritiky Hloužkové vynesla postava Emmy v inscenaci Strach jíst duši německého dramatika Rainera Wernera Fassbindera v brněnské Redutě. Naposledy Ivana Hloužková za rok 2021 převzala Cenu města Brna v kategorii dramatická umění. Po vypuknutí první vlny pandemie koronaviru mimo jiné na YouTube četla posluchačům Dekameron od Giovanniho Boccaccia.

Ivana Hloužková dostala Cenu Alfréda Radoka za ztvárnění fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Tichý Tarzan. | Video: Divadlo Husa na provázku
 

Právě se děje

Další zprávy