Zemřel scenárista oscarového Pianisty Harwood, Češi dobře znají i jeho hry

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 9. 2020 11:07
Ve věku 85 let toto úterý zemřel významný poválečný dramatik, scenárista a bývalý předseda anglického i mezinárodního PEN klubu Ronald Harwood. Byl držitelem Oscara za scénář k filmu Pianista a autorem divadelní hry Garderobiér. O úmrtí informovala britská BBC.
Ronald Harwood při besedě v pražském Divadle v Celetné, březen 1998.
Ronald Harwood při besedě v pražském Divadle v Celetné, březen 1998. | Foto: ČTK

V Jižní Africe narozený Brit Harwood roku 1951 přesídlil z Kapského Města do Londýna, aby se věnoval divadlu. Na Oscara byl nominován ještě roku 2007 za scénář k filmu Skafandr a motýl, který vznikl adaptací životopisné knihy Jeana-Dominiquea Baubyho.

Harwoodovu tragikomedii o lesku a bídě divadla Garderobiér v někdejším Československu jako první uvedl roku 1987 režisér Evald Schorm v pražském Divadle Na Zábradlí, později ji hráli v Dlouhé, Divadle Bolka Polívky, plzeňském Divadle J. K. Tyla nebo Mladé Boleslavi.

Momentálně má Garderobiéra v překladu Jana Hančila na programu pátým rokem Divadlo Bez zábradlí s Karlem Heřmánkem, Barborou Kodetovou či Evou Josefíkovou. Harwood při psaní hry zužitkoval vlastní zkušenost z dob, kdy byl osobním garderobiérem sira Donalda Wolfita v Shakespearovské společnosti.

Hra se dočkala i filmové adaptace, roku 1983 podle Harwoodova scénáře vznikl stejnojmenný snímek režiséra Petera Yatese s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem v hlavních rolích. Obdržel pět nominací na Oscara.

Prestižní cenu Akademie však Ronald Harwood získal až roku 2002 za scénář podle předlohy k filmu Pianista režiséra Romana Polanského.

Divadlo Bez zábradlí dnes stále hraje další Harwoodovu hru, Kvartet s Rudolfem Hrušínským mladším v hlavní roli. Také Kvartet se stal předlohou filmu, jejž roku 2012 natočil Dustin Hoffman.

Pražské Národní divadlo roku 1995 uvedlo Harwoodovu hru Na miskách vah, kterou měla později na programu Městská divadla pražská, Východočeské divadlo Pardubice nebo Moravské divadlo Olomouc.

Harwood napsal též scénář k filmu Oliver Twist režiséra Romana Polanského z roku 2005 nebo se podílel na scénáři epického dramatu Austrálie s Nicole Kidmanovou a Hughem Jackmanem v hlavních rolích.

V roce 2010 britská panovnice Alžběta II. pasovala Ronalda Harwooda na rytíře.

 

Právě se děje

Další zprávy