Zemřel herec Vladimír Marek. Hrál ve filmu Perníková věž i Divadle Na zábradlí

ČTK Domácí ČTK, Domácí
30. 7. 2021 8:24
V nedožitých 70 letech tento čtvrtek zemřel divadelní, muzikálový i televizní herec Vladimír Marek. Poslední roky bojoval s rakovinou a téměř nevycházel z bytu.
Od roku 1991 měl Vladimír Marek angažmá v pražském Divadle Na zábradlí.
Od roku 1991 měl Vladimír Marek angažmá v pražském Divadle Na zábradlí. | Foto: ČTK

"Od víkendu se nikomu neozýval. Tak jsem šel po všech možných institucích - nemocnice, přátelé, sousedé… Nakonec jsem nechal otevřít byt hasiči. Bohužel už byl Vláďa mrtvý," napsal podle serveru Blesk.cz hercův přítel Radek Krejčí na Facebooku.

Marek poslední roky kvůli částečnému ochrnutí téměř nevycházel z bytu. "Tělo se rozhodlo, že mi vrátí všechno, čím jsem ho za svého bujného života trápil. Já nějak tušil, že to tak bude," říkal ale s úsměvem.

Vladimír Marek vystudoval pražskou DAMU, léta hrál v loutkohereckém divadle Drak v Hradci Králové. Od roku 1991 měl angažmá v pražském Divadle Na zábradlí, kde účinkoval v inscenacích Strýček Váňa, Ředitelé nebo Platonov je darebák. Často připravoval i vlastní inscenace. Roku 2013 měl premiéru projekt Salome, který s Markem nastudoval režisér Daniel Špinar.

Herec v něm přišel s novým pohledem na Salome coby zosobnění ženské smyslnosti, na lehkovážnou princeznu, co na přání matky přináší smrt Janu Křtiteli, či zhrzenou milenku. Původně chtěl vyjít z romantického dramatu Oscara Wilda, nakonec si jen půjčil citace, které převedl do veršů. Některé monology proto i zazpíval.

Mnohostranný talent Vladimír Marek uplatnil v činohře, tanci i zpěvu, využil loutky, došlo na parodii i filmové dotáčky.

Ve filmu jako by ho zjev předurčoval spíše pro záporné postavy, jakou byla třeba role mafiánského bosse v Perníkové věži nebo manažer ve Fontáně pre Zuzanu 2. Do jedné z jeho prvních televizních rolí ho obsadila režisérka Jitka Němcová, když v inscenaci Taneční zábava z roku 1990 vyvolala v divácích iluzi skutečného přepadení televize v přímém přenosu. Po běžném ohlášení pořadu Marií Tomsovou vpadl do studia tehdy neznámý herec Marek a hlasatelku si vzal jako rukojmí.

Později se sice na obrazovce objevila zpráva, že nejde o skutečné přepadení, to už ale mystifikaci podlehly stovky diváků, kteří volali do televize, co se děje.

Vladimír Marek ztvárnil také mnoho muzikálových rolí na scénách Divadla Ta Fantastika a Hybernia. Mezi jeho nejvýraznější role patřil Šašek a zároveň Vypravěč v Johance z Arku nebo čaroděj Merlin v Excaliburu. Účinkoval též v muzikálech Cabaret nebo Kvaska.

 

Právě se děje

Další zprávy