Zemřel herec Viktor Vrabec, naposledy ztvárnil otce Olgy Hepnarové

ČTK ČTK
10. 1. 2022 12:40
Ve věku 80 let zemřel herec Viktor Vrabec. S odkazem na jeho rodinu o tom informoval Michal Votava z Herecké asociace. Vrabec dlouho působil v pražském Divadle pod Palmovkou, mnoho rolí ztvárnil v televizních filmech a seriálech. Potýkal se s dýchacími potížemi, které zapříčinila chronická obstrukční plicní nemoc. Zemřel 2. ledna.
Na snímku z roku 2011 je Viktor Vrabec v inscenaci dramatu Život je sen od Pedra Calderóna de la Barcy z plzeňského Divadla J.K. Tyla.
Na snímku z roku 2011 je Viktor Vrabec v inscenaci dramatu Život je sen od Pedra Calderóna de la Barcy z plzeňského Divadla J.K. Tyla. | Foto: ČTK

Viktor Vrabec nejprve hrál v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Na libeňskou scénu nastoupil koncem 70. let, kdy se ještě jmenovala Divadlo S. K. Neumanna.

Od poloviny 60. let zároveň účinkoval v televizních filmech a seriálech, roku 1978 ztvárnil hlavní roli mladého nastupujícího ředitele národního podniku Radiana, vyrábějícího litinové radiátory, v seriálu Zákony pohybu. Objevil se také v několika dílech seriálů Dobrodružství kriminalistiky, Rozpaky kuchaře Svatopluka nebo Chlapci a chlapi.

Vrabec se narodil roku 1941. Vystudoval Pedagogický institut v Pardubicích a herectví na brněnské JAMU. Po absolutoriu hostoval v pražském Divadle na Vinohradech nebo v Národním divadle.

Jeho první rolí v Plzni byl Nikolaj Turbin ve hře Michaila Bulgakova Dny Turbinových, brzy následoval Goethův Egmont. Pak přišly role širokého repertoáru, nejvíce v režii Oty Ševčíka: Cassio v Othellovi, Pelops v Námluvách Pelopových, Faust v Urfaustovi. S Pavlem Pavlovským alternoval Hamleta.

V pražském Národním divadle s Jiřím Sovákem alternoval roli doktora Hudce ve Štěchově Třetím zvonění a s Miroslavem Zounarem roli Mlynáře v Jiráskově Lucerně. Obě postavy předtím ztvárnil v Plzni.

Roku 1979 přestoupil do pražského Divadla S. K. Neumanna, dnešního Divadla pod Palmovkou, kde setrval do roku 1993. V té době se také často objevoval před televizními kamerami. Věnoval se i dabingu a práci pro rozhlas.

Roku 1998 byl Vrabec přijat zpět do plzeňské činohry, kde vystupoval ve stěžejních titulech, například v Camusově Caligulovi, dramatu Pedra Calderóna de la Barcy nazvaném Život je sen, Zkrocení zlé ženy nebo ve hře Arthura Millera Pohled z mostu.

Do důchodu odešel v roce 2016, kdy ve filmu Já, Olga Hepnarová ztvárnil otce titulní hrdinky.

 

Právě se děje

Další zprávy