Zemřel dabér a herec Národního divadla Milan Stehlík, bylo mu 77 let

ČTK ČTK
2. 8. 2021 14:08
Ve věku 77 let v noci na pondělí zemřel herec Milan Stehlík, dlouholetý člen činohry Národního divadla. Informoval o tom mluvčí první české scény Tomáš Staněk. Stehlík zemřel po dlouhé a vleklé nemoci. Kromě herectví se věnoval i dabingu, nejvíce se do povědomí zapsal jako Vilík v seriálu Včelka Mája.
Před sedmi lety Milan Stehlík hrál důstojníka v inscenaci 1914 režiséra Roberta Wilsona v pražském Národním divadle.
Před sedmi lety Milan Stehlík hrál důstojníka v inscenaci 1914 režiséra Roberta Wilsona v pražském Národním divadle. | Foto: Lukáš Bíba

Narodil se 13. dubna 1944. Pocházel z uměleckého prostředí, jeho rodiči byli režisér a dramaturg Miloslav Stehlík a herečka Věra Budilová. Vyrůstání v divadelní rodině vedlo Stehlíka po maturitě na pražskou DAMU, kde vystudoval herectví. První angažmá našel v letech 1966 až 1970 v Městských divadlech pražských, kde hrál například ve Zkrocení zlé ženy nebo Hrátkách s čertem.

Do Národního divadla nastoupil roku 1970 a začal rolemi mladých milovníků nebo komických typů, postupně se dostal do charakterních úloh.

Lucie Žáčková, Milan Stehlík a Igor Bareš při zkoušce Shakespearovy hry Zkrocení zlé ženy v režii Martina Čičváka. Národní divadlo, 2011.
Lucie Žáčková, Milan Stehlík a Igor Bareš při zkoušce Shakespearovy hry Zkrocení zlé ženy v režii Martina Čičváka. Národní divadlo, 2011. | Foto: ČTK

Na první české scéně vytvořil více než stovku rolí, z nichž Národní divadlo na svém webu připomíná třeba Lepohlava v Klicperově Hadriánovi z Římsů, Prokopa v Tylově Paličově dceři, Vodníka Michala v Jiráskově Lucerně, Martina ve Stroupežnického Našich furiantech, Ferdyščenka v dramatizaci Dostojevského Idiota, Oswalda v Shakespearově Králi Learovi a Druhého komika v Hamletovi téhož autora, Jepichodova v Čechovově Višňovém sadu či Chalupu v Krobotově dramatizaci Roku na vsi bratří Mrštíků.

V posledních letech ho diváci viděli mimo jiné jako Pana Steinera v dramatizaci Greenova Doktora Fischera ze Ženevy, představoval Terinina otce v adaptaci Hrubínovy Romance pro křídlovku, Želdybina v dramatizaci Bulgakovova Mistra a Markétky, Petra v Shakespearově Romeovi a Julii, Číšníka v Goldoniho Sluhovi dvou pánů, Smitha v Brechtově/Weillově Žebrácké opeře, Sganarela v Molièrově Donu Juanovi, Předsedu v Topolově Konci masopustu, Dightona v Shakespearově Richardovi III. Účinkoval také v inscenaci 1914 od Roberta Wilsona.

Občas spolupracoval s televizí a hostoval i na jiných scénách - v poslední době například v Divadle v Celetné nebo ve Strašnickém divadle. Na kontě měl i menší role ve filmu, televizních inscenacích a seriálech, k nim patří třeba Princ a chuďas, Poklad krále Davida, Nezbedná pohádka, Loupežnická pohádka, Zatmění všech sluncí, Laskavý divák promine, Noc pastýřů či Cizí příbuzní.

Milan Stehlík se věnoval též dabingu, jeho hlas zazněl v mnoha zahraničních filmech a seriálech. Zřejmě nejvíc se do povědomí diváků zapsal jako Vilík v seriálu Včelka Mája.

 

Právě se děje

Další zprávy