Zavření divadel zasáhne do ekonomiky, upozorňuje šéf Národního divadla

ČTK ČTK
8. 10. 2020 15:23
Případné uzavření divadel podle ředitele pražského Národního divadla Jana Buriana není jen omezením volnočasových aktivit, ale také zásahem do ekonomiky. "Opatření chápeme, ale škody budou pro všechny významné," říká.
Ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian.
Ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian. | Foto: Libor Fojtík

Ministr zdravotnictví Roman Prymula za ANO ve čtvrteční Mladé frontě Dnes uvedl, že kvůli boji proti šíření koronaviru se od pondělí zřejmě na dva týdny zavřou divadla i kinosály a zakážou koncerty. "Ohledně kultury opatření rozhodně budou," avizoval Prymula.

Národní divadlo v první vlně koronaviru zrušilo od března do 2. července 400 představení, muselo vracet přes 80 tisíc vstupenek. Na začátku současné sezony Burian uvedl, že za březen až červen divadlu chyběly výnosy 121,3 milionu korun. Tehdy, na počátku září, odhadoval propad do konce roku na 251,8 milionu.

V červenci už ministerstvo kultury ztrátu částečně pokrylo 117,6 miliony korun. "Podíl kultury na HDP je vyšší než například podíl potravinářství nebo chemického průmyslu. Restrikce kultury tedy je zásah do ekonomiky, nikoliv jen 'omezení volnočasových aktivit'. Kulturní a kreativní průmysl je v Evropské unii ekonomický sektor s nejdynamičtějším rozvojem," říká šéf divadla Jan Burian.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD ve středu odpoledne uvedl na Twitteru, že pokud vláda na návrh ministra zdravotnictví Prymuly rozhodne o dalším omezení kulturního života, sám tento návrh nepodpoří, pokud nedostane další peníze do dotačních programů na záchranu branže.

Divadla většinou v předčasně ukončené minulé sezoně nepokračovala ani v červnu, kdy se opatření proti koronaviru začala uvolňovat. Minulý měsíc začala nová sezona, mnohé scény uvedly představení přesunutá z jara.

Záhy ale přišla další opatření kvůli druhé vlně pandemie. Zatím divadla smějí hrát před maximálně 500 lidmi, kteří sedí v hledišti s nasazenými rouškami.

Od tohoto pondělí platí zákaz zpívání, nesmí se proto hrát opery či další představení, ve kterých zpěv převažuje.

 

Právě se děje

Další zprávy