Závislost nejsou jen drogy. Klicperovo divadlo uvádí anglickou hru z léčebny

ČTK ČTK
1. 10. 2020 16:11
Královéhradecké Klicperovo divadlo tuto sobotu uvede premiéru hry Lidé, místa, věci v režii Pavla Kheka. Dílo současného britského autora Duncana Macmillana bylo poprvé uvedeno před pěti lety v londýnském Národním divadle, na českých jevištích se objeví poprvé.

Premiéra se uskuteční ve Studiu Beseda, které má kapacitu zhruba 130 diváků.

"Pokud nenastane nějaké další omezení, premiéru v sobotu určitě odehrajeme. Kapacitou Studio Beseda plně odpovídá, máme tam zvýšené hygienické nároky, častější úklid," říká mluvčí divadla Martin Sedláček.

Od pondělí 5. října začne platit nouzový stav. V plánu divadla by se to odrazit nemělo. "Výjimkou je koncert písničkářky Nessie, pro který budeme hledat náhradní termín. V tomto období nebudou v souladu s opatřením vlády v provozu divadelní bary," doplňuje ředitelka Eva Mikulková.

Podle ní bude karanténa nařízená části zaměstnanců končit tento týden. "Přesto nedokážeme zaručit, že nebude odehrání některého z následujících představení znemožněno dalšími opatřeními. Divákům proto doporučujeme v den návštěvy představení v odpoledních hodinách zkontrolovat web nebo sociální sítě divadla," nabádá Mikulková.

V případě zrušení představení z důvodu nemoci nebo karantény Klicperovo divadlo nabídne divákům náhradní termín nebo vrátí vstupné.

Na sobotu chystanou novinku Lidé, místa, věci označuje režisér a umělecký šéf divadla Pavel Khek za třaskavou kombinaci stylů a žánrů. "Je to něco jako Přelet nad kukaččím hnízdem, ale přidejte k tomu 50 let, respektive ještě více. Příběh má schopnost diváka neustále překvapovat až do poslední pointy," míní Khek.

Režisér Pavel Khek.
Režisér Pavel Khek. | Foto: ČTK

Děj zavádí diváky do léčebny, jejíž řád nedokáže přijmout hlavní hrdinka, herečka Emma. Tu ztvárnila Natálie Holíková. Hlavní postava divákům umožňuje částečně nahlédnout i do divadelního světa, ukazuje na specifika jeho prostředí. Zároveň je hra odrazem moderního světa 21. století, kdy život okolo léčebny je tak náročný, až člověk někdy sáhne k nějaké závislosti.

"Lidé, místa, věci v metaforické rovině ukazují, že závislost nejsou jen drogy, alkohol nebo prášky. Dneska jsme závislí na spoustě věcí, od sportu přes mobilní telefony a sociální sítě či workoholismus," vypočítává dramaturgyně Lenka Smrčková.

Silným tématem hry je i rodina. "Což je něco, co řeší nejen hlavní hrdinka Emma, ale i další pacienti v léčebně," doplňuje Smrčková.

V inscenaci dále účinkují William Valerián, Martina Nováková, Jan Vápeník nebo Zora Valchařová-Poulová. Scénu vytvořil Michal Syrový, kostýmy Agnieszka Pátá-Oldak, pohybové spolupráce se ujal Martin Šimek. Hru přeložila Kateřina Holá, hudbu složil David Smečka.

I když Klicperovo divadlo již v září uvedlo premiéru Tří kamarádů, sobotní inscenace bude podle původního plánu sezony 2020/2021 první. Hra Tři kamarádi byla do aktuální sezony přeložena z té minulé, kvůli koronavirové epidemii ji nebylo možné uvést dřív.

Dohromady Klicperovo divadlo do příštího léta chystá osm premiér. Spojuje je společný podtitul Hrdinové nebo zbabělci. V sobotu 17. října má na hlavní scéně následovat hra německého dramatika a básníka Friedricha Schillera Úklady a láska v režii Ivana Krejčího.

 

Právě se děje

Další zprávy