Werichova vila na Kampě se po letech otevírá. Bylo to velké přání Medy Mládkové, říká Jiří Pospíšil

Hana Slívová Hana Slívová
Aktualizováno 14. 6. 2017 20:39
Dvoudenním festivalem Werichova vila žije! se na pražské Kampě otevírá dům, v němž bydlel divadelník Jan Werich. Víkendová akce s koncerty, divadelními představeními či výtvarnými dílnami a čtením dopisů, které si Werich vyměňoval s kamarádem Jiřím Voskovcem, bude probíhat na přilehlé zahradě i v podkroví vily. Celý objekt včetně expozice věnované dvojici V+W otevře nový správce - Nadace Jana a Medy Mládkových - 30. června.
Jan Werich se kouká v roce 1969 na hokej.
Jan Werich se kouká v roce 1969 na hokej. | Foto: ČTK

V sobotu 17. a v neděli 18. června budou mít návštěvníci možnost podívat se do části zrekonstruované Werichovy vily na pražské Kampě. Nadace Jana a Medy Mládkových, která zvítězila ve výběrovém řízení na pronájemce, v jejím nejbližším okolí pořádá festival Werichova vila žije!. Akce měla původně otevřít "ostrý" provoz budovy, ten se ale kvůli opožděné kolaudaci odkládá na 30. června.

Dopisy přečte i Jiří Suchý

Od sobotního rána budou v zahradě vily a v jejím podkroví probíhat komentované prohlídky, koncerty jazzových kapel a také četba dopisů, které si divadelník Jan Werich posílal se svým celoživotním přítelem Jiřím Voskovcem. Mezi čtenáři se objeví i pěvkyně Soňa Červená, herec Jiří Suchý nebo Jan Vodňanský. Večerní představení Divadla Na zábradlí Korespondence V+W, která budou probíhat na dvoře, jsou už vyprodaná.

"Paní Meda Mládková byla blízká přítelkyně Jiřího Voskovce, Mládkovi s Voskovcovými trávili například i Vánoce. Práci Jana Wericha ctila a Osvobozené divadlo bylo vedle výtvarného umění jedním z jejích světů," vysvětluje předseda Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil, proč Meda Mládková o pronájem vily a její provoz stála.

"Chtěla, aby se ve vile debatovalo," dodává. I proto nadace do budoucna počítá s pořádáním diskusí a přednášek. Pro ně je určené podkroví domu, kde budou během festivalového víkendu kromě koncertů probíhat také výtvarné dílny pro děti.

  • Program festivalu Werichova vila žije!
    Sobota 17. 6.
  • 10:00 (a každou celou hodinu do 20:00) Krátký výklad o Werichově vile (zahrada, zdarma)
  • 11:00 Toy Machine: Pověsti české (loutkové divadlo pro děti od 5 let, zahrada, zdarma)
  • 13:00 Život je jen náhoda (divadelní dílna pro děti 8 až 12 let a rodiče, podkroví, vstupenky k zakoupení online)
  • 14.00 Vladimír Holan na hudebních vlnách (odpolední čtení a koncert, zahrada, zdarma)
  • 15:00 Řetězové čtení z korespondence V+W (zahrada, zdarma)
  • 16:00 Příběhy ostrova Kampa (komentovaná procházka s Danem Hrubým, Kampa, lístky online)
  • 17:00 Vážný zájem: Pavel Bořkovec Quartet (koncert, podkroví, vstupenky on-line)
  • 19:00 Tommy Zappoti Trio (koncert, zahrada, zdarma)
  • 20:30 Korespondence V+W (v podání Divadla Na zábradlí, dvůr, vyprodáno)

Neděle 18. 6.

  • 10:00 (a každou celou hodinu do 20:00) Krátký výklad o Werichově vile (zahrada, zdarma)
  • 10:00 Piknik s Pohodalem: Fridolín (snídaně s netopýří pohádkou pro děti od 3 let a jejich rodiče, zahrada, zdarma)
  • 11:00 Dílna s Pohodalem: Fridolín (pro děti od 3 let, podkroví, vstupenky online)
  • 13:00 Příběhy ostrova Kampa (komentovaná procházka s Danem Hrubým, Kampa, vstupenky online)
  • 14:00 Jazzoví kluci: To nejlepší z hudby V+W+J (zahrada, zdarma)
  • 15:00 Studio Damúza: Golem (pohádka pro děti od 6 let a jejich rodiče, zahrada, zdarma)
  • 16:00 Řetězové čtení z korespondence V+W (zahrada, zdarma)
  • 18:00 Zabelov Group (koncert, zahrada, zdarma)
  • 19:00 Studenti DAMU: Dělo se nedělo (scénická koláž studentů DAMU z dramatické a písňové tvorby V+W a Jaroslava Ježka, podkroví, vstupenky on-line)
  • 20:00 - 22:00 Open mic (zahrada, zdarma)

Vila si má podle Jiřího Pospíšila po otevření vydělat pouze na svůj provoz, vstupné by proto nemělo přesáhnout 100 Kč.

Werichova vila

V roce 2008 měla Nadace Jana a Medy Mládkových Werichovu vilu za své peníze zrekonstruovat a pak ji 40 let bezplatně užívat. "Paní Meda ovšem dala na špatnou radu a při investici ztratila milion dolarů," vysvětluje Jiří Pospíšil, proč z plánu sešlo. Nadace se pak příhlásila do nového výběrového řízení, v němž se svým projektem opět zvítězila. Vilu bude mít v pronájmu deset let, na nájemném zaplatí 50 tisíc korun měsíčně. Nejvážnějším soupeřem byla Nadaci ve výběrovém řízení neziskovka Post Bellum, jež do objektu chtěla přemístit svůj archiv Paměť národa. Werichovu vilu, která od povodní v roce 2002 chátrala, vlastní městská část Praha 1. Ta ji také na své náklady zrekonstruovala.

Budovu naplní zcela nová, multimediální výstava věnovaná životu Jana Wericha. Nadace ji do prostor může nastěhovat až po posledním kolaudačním razítku, Jiří Pospíšil proto upozorňuje, že "v plné parádě" se všemi multimediálními prvky bude expozice připravená až během prázdnin. Se spuštěním prvotní verze výstavy se nicméně počítá právě 30. června.

Na výstavě si návštěvníci připomenou historii Osvobozeného divadla, působení Jana Wericha s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem, válečný konflikt v Evropě a Werichovu emigraci do USA, návrat i působení v divadle ABC i jeho filmovou, dramaturgickou a spisovatelskou kariéru. Výstava Wericha představí jako všestranného umělce, lidového "mudrce" i jako občana.

Vedle Jana Wericha vila připomene i další význačné osobnosti, které v objektu přebývaly - buditele Josefa Dobrovského, historika umění Zdeňka Wirtha či básníka Vladimíra Holana. Kromě stálých expozic se ve vile už letos v létě budou konat i drobnější, krátkodobé akce - taneční večery, letní kino nebo autorská čtení. Od září se počítá i s programem pro školy.

 

Právě se děje

Další zprávy