Wagnerův Tannhäuser se vrací do pražské opery

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 1. 2014 15:24
V nové inscenaci vystoupí švédský tenorista Daniela Franka a jeho britský kolega John Treleaven.
Foto: Národní divadlo

Praha - Tannhäuser od Richarda Wagnera se vrací do pražského operního repertoáru se po více než patnácti letech v hudebním nastudování britsko-německého dirigenta a dlouholetého uměleckého spolupracovníka Státní opery Hilaryho Griffithse. Premiéru má 11. ledna.

V nové inscenaci vystoupí řada sólistů Opery ND i několik hostů včetně představitelů titulní role švédského tenoristy Daniela Franka a jeho britského kolegy Johna Treleavena.

"Pouštět se do Wagnerova Tannhäusera má smysl pouze tehdy, máte-li kvalitního představitele titulní úlohy," uvedl hudební ředitel Státní opery Martin Leginus k obsazení, v němž v režii Andrejse Žagarse figurují známá jména jako Dana Burešová (Alžběta), Adriana Kohútková (Alžběta), Jolana Fogašová (Venuše), Veronika Hajnová (Venuše), Jiří Sulženko (Hermann Landgraf von Thüringen) nebo Svatopluk Sem (Wolfram von Eschenbach).

Další premiéra se uskuteční ve Státní opeře 14. ledna, nejbližší reprízy 23. ledna, 5. a 15. února, 2. března, 25. dubna a 25. května.

Wagnerův Tannhäuser ve Státní opeře.
Wagnerův Tannhäuser ve Státní opeře. | Foto: Národní divadlo

V budově dnešní Státní opery byl Tannhäuser uveden již sedmkrát - v pěti inscenacích někdejšího Nového německého divadla (poprvé hned v roce jeho otevření 1888), dále roku 1955, v době, kdy budova nesla název Smetanovo divadlo a byla součástí ND, a naposledy v roce 1993, nedlouho po osamostatnění Státní opery.

Vznik Tannhäusera je od počátku spjatý z českými zeměmi. Důležitou roli v autorově inspiraci sehrál severočeský hrad Střekov a samotnou kompozici opery Wagner započal v létě roku 1843 při svém pobytu v Teplicích.

Tannhäuser patří k raným Wagnerovým operám, v nichž skladatel vychází z předchozí německé i francouzské operní tradice a teprve začíná definovat svůj osobitý hudební a dramatický jazyk, přesto však svou monumentalitou a tématem úzce souvisí s pozdějšími vrcholnými Wagnerovými díly.

"Wagner napsal řadu opravdu skvělých melodií a jedny z nejlepších najdeme právě v Tannhäuserovi. Ta opera má nádhernou předehru a spoustu sborových čísel patřících mezi skladatelovu nejkvalitnější hudbu vůbec," podotkl dirigent Griffiths.

 

Právě se děje

Další zprávy