Vyšla kniha k výročí vzniku Divadla Komedie i první svazek Grosmanových spisů

ČTK ČTK
4. 12. 2020 13:47
Divadlo Komedie, které je součástí Městských divadel pražských, slaví 90. výročí. Za jeho historií, včetně slavné éry Divadla Vlasty Buriana, se ohlíží včera vydaná kniha nazvaná Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/.
Diváci v Divadle Vlasty Buriana sledují inscenaci hry Když kocour není doma, březen 1944.
Diváci v Divadle Vlasty Buriana sledují inscenaci hry Když kocour není doma, březen 1944. | Foto: ČTK

Populární herec Vlasta Burian se v prosinci 1930 stal prvním provozovatelem sálu ve funkcionalistickém paláci na rohu Vodičkovy a Lazarské ulice. Působil tam 15 let a vybudoval jedno z nejvýznamnějších kulturních center v Praze.

Publikace, která se za historií budovy ohlíží, má šest kapitol. Nechybí ani soupis premiér a více než 100 fotografií.

Obal knihy Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/.
Obal knihy Divadlo Vlasty Buriana a Komedie /1930-2020/. | Foto: Městská divadla pražská

"V knize se snažíme alespoň krátce postihnout všechna období. Důkladněji analyzujeme tři, kromě Divadla Vlasty Buriana je to éra Michala Dočekala a Jana Nebeského, kteří prostoru v roce 1994 vrátili název Divadlo Komedie, a hned období následující, kdy zde v letech 2002 až 2012 tvořilo Pražské komorní divadlo Dušana Davida Pařízka a Davida Jařaba," připomíná editorka knihy Lenka Dombrovská.

Na 9. dubna příštího roku připadá 130. výročí narození Vlasty Buriana. V Městských divadlech pražských chystají několik akcí, které se budou vázat k oběma jubileím - velkou výstavu Komedie Vlasty Buriana, projekt Stigma o historii divadla, komentované prohlídky, besedy, projekci Burianových filmů a křest knihy za účasti autorů.

Na pulty knihkupectví se po otevření obchodů dostává také první svazek souborného vydání díla prozaika a scénáristy Ladislava Grosmana, mimo jiné autora novely Obchod na korze.

Grosman text přepracoval i do podoby scénáře, podle nějž natočili film Ján Kadár a Elmar Klos. Ten pak získal Oscara - jako dosud jediný slovenský snímek v historii.

Obal prvního svazku spisů Ladislava Grosmana.
Obal prvního svazku spisů Ladislava Grosmana. | Foto: Akropolis

Díl spisů s číslem jedna, který obsahuje právě i tuto novelu, vydává nakladatelství Akropolis. Od roku 2018 se objevily již svazky číslo dvě a čtyři, oba edičně připravil Jiří Opelík.

První svazek spisů dále přináší Grosmanův málo známý román z období Slovenského státu z městečka pod Vihorlatem, kde vedle sebe žijí židovská a křesťanská komunita v atmosféře postupující fašizace společnosti. V próze nazvané Z pekla štěstí je dvanáctiletý chlapec propašován do Maďarska k příbuzným v domnění, že bude ve větším bezpečí. Tam, vyzbrojen pouze znalostí rodokapsů a červené knihovny, projde hrůzami války.

Druhá novela se jmenuje Nevěsta a vypráví o ženě, jež se dočká svatby za nezvyklých podmínek.

Od narození Ladislava Grosmana příští rok uplyne 100 let. Nejcennějším v jeho díle je podle odborníků vyobrazení zaniklého a málo známého meziválečného světa slovenských židů, v němž prožil dětství. Autor přináší i naléhavé a autentické svědectví o hrůzách holokaustu.

 

Právě se děje

Další zprávy