Všichni mrtví sice mlčí, ale jsou stále s námi

Kultura Kultura
18. 12. 2013 11:44
MeetFactory uvede inscenaci Pevnost od Reinalda Goetze.
Foto: Jan Dvořák

Praha - Režisér Miroslav Bambušek se vrací do MeetFactory s českou premiérou textu německého psychiatra, historika a spisovatele, některým známého z multimediálních projektů berlínské elektro-scény, Rainalda Goetze. Literární provokatér Goetz se ve hře Pevnost (Festung, 1992), jazykově mimořádně vytříbeném a komplikovaném textu, obrací k významným momentům německých dějin, holocaustu, studentskému hnutí šedesátých let i znovusjednocení Německa, aby na ně nahlédl pod kritickým, často nepokrytě nenávistným úhlem.

„Zabývat se texty Rainalda Goetze oscilujícími mezi grafomanií a poezií, kýčem a vážnou filozofií, radikální politickou proklamací a nonsensem, logikou a asociací, předpokládá odhodlanost k boji i smysl pro humor, což může přinášet zvláštní směs vzteku, utrpení a zábavy. Překlady, převody a interpretace Goetzových textů nemohou být nikdy správně. A to je jen dobře, protože díky tomu, že si s nimi budeme lámat hlavu, mohou po sobě nechávat jizvy, které přinášejí radost. Co víc si nakonec od uměleckého díla přát," říká Martina Černá, která kromě Pevnosti přeložila také Goetzovy texty Svatá válka a Jeff Koons.

Foto: Jan Dvořák

MeetFactory bude první scénou mimo Německo, kde se Pevnost objeví.

„Pevnost s minulostí nepracuje jako s čímsi zahozeným, pohřbeným. Říká, že minulost si nepřipomínáme proto, aby se neopakovala, ale právě proto, že se neustále opakuje. Všichni ti mrtví sice mlčí, ale jsou stále s námi, mluví k nám tím svým mlčením... které k nám může doléhat, když se otevřeme a přestaneme žvanit," říká režisér Bambušek.

Foto: Jan Dvořák

V inscenaci Pevnost hrají Milan Stehlík, Jiří Černý, Jan Lepšík, Dora Bouzková nebo Petr Čtvrtníček.

Premiéru lze v MeetFactory vidět 20. prosince od 20 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy