Všechno nejlepší, Járo. Cimrmanovy hry vyjdou na 16 vinylech

ČTK ČTK
1. 9. 2016 11:40
Dárkem vydavatelství Supraphon k říjnovým padesátinám pražského Divadla Járy Cimrmana bude kolekce všech 15 her na šestnácti vinylových deskách.
Foto: Žížkovské divadlo Járy Cimrmana

Soubor "elpíček"vyjde 7. října v limitovaném nákladu 500 kusů jako dárek vydavatelství k padesátým narozeninám Divadla Járy Cimrmana.

"Jde o mimořádný počin, a to nejen omezeným počtem LP boxů, ale i tím, že nahrávky pěti her se dostanou na tento nosič poprvé. Originalitu vinylových desek podtrhne remastering z původních pásů a bohatě vypravené obaly právě těch inscenací, které zatím vyšly jen na CD," uvedla producentka vydavatelství Naďa Dvorská.

"Vnímám to, jako když na parkoviště plné moderních aut dorazí krásný veterán. Obaly vinylových desek jsou pro výtvarníka lepší příležitostí, než jakou nabízejí cédéčka. A Jaroslav Weigel si na všech dal záležet," řekl ČTK spoluzakladatel této oblíbené scény Zdeněk Svěrák.

Pokud jde o kvalitu nahrávky, zvukoví labužníci tvrdí, že nahrávka na vinylu je plastičtější. "To nemohu komentovat, ale jelikož jsem sám veterán, ten návrat je mi sympatický," dodal Svěrák.

Podle Svěráka by stálá obliba jeho her potěšila i samotného Cimrmana. "Když si sám nahrál svůj skeč Krabice a Flaška na zvukový váleček, nikdo to nechtěl a jeho bytná ho nakonec použila na nudle," vysvětlil.

Supraphon začal nahrávat hry Divadla Járy Cimrmana v roce 1977. Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak získali v roce 2007 Milionovou desku za 1 060 000 prodaných nosičů s těmito nahrávkami.

Cimrman je to nejcennější, co po nás tady zůstane, víc než filmy nebo povídky, říká Zdeněk Svěrák. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy