Vrcholí divadelní sezona, premiéry budou mít Schillerova klasika, příběh z metra i špičkový tanec

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 5. 2018 10:49
Necelé dva měsíce zbývají do divadelních prázdnin. Do té doby bude v Praze k vidění nové nastudování klasického dramatu Friedricha Schillera, inscenace pohybového souboru Spitfire Company či premiéra opery Nabucco v režii Josého Cury. Divadlo v Dlouhé chystá druhý režijní projekt dua Skutr, Letní shakespearovské slavnosti zase komedii s Martinem Dejdarem a Ondřejem Pavelkou.
Foto: www.josecura.com

Giuseppe Verdi: Nabucco

Státní opera v posledních červnových dnech představí Verdiho třetí operu Nabucco v režii slavného argentinského tenoristy Josého Cury. Nabucco zpracovává biblický námět ze Starého zákona o babylonském králi Nebukadnesarovi. Opera, kterou Verdi uvedl roku 1842, je pevnou součástí repertoáru takřka každého operního domu, jenž má k dispozici velké sborové těleso.

V českých zemích byl Nabucco prvně proveden německy již v březnu 1849, tedy sedm let po světové premiéře, v dnešním Stavovském divadle. Nynější inscenaci pro Hudební divadlo Karlín režijně nastuduje slavný argentinský tenorista José Cura, s nímž již soubor Státní opery spolupracoval na podzim 2001 při turné po Japonsku s inscenací Verdiho Aidy a znovu před třemi roky na scéně Státní opery při představení Verdiho Otella, kde Cura zpíval titulní roli.

Nabucca budou dirigovat Andreas Sebastian Weiser a Jiří Štrunc.

Premiéry 28. a 29. června, Hudební divadlo Karlín, Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy