Velké hvězdy nového cirkusu rozbijí svá šapitó v Plzni

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 5. 2014 16:39
Sezona nového cirkusu nabídne v rámci projektu Evropské hlavní město kultury 2015 od ledna přehlídku devíti předních souborů z Francie, Itálie, Španělska, Kanady a Švýcarska.
Cirque Trottola.
Cirque Trottola. | Foto: EHMK 2015

Praha, Plzeň - Sezona nového cirkusu, která se uskuteční v Plzni příští rok v rámci projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, nabídne od ledna do listopadu devět předních souborů z Francie, Itálie, Španělska, Kanady a Švýcarska.

Přes šedesát divadelních představení, v nichž se prolíná vrcholná akrobacie, žonglování a chůze po laně s napětím, úžasem, humorem, klaunstvím a poetikou, může navštívit více než dvacet tisíc lidí.

"Vybrali jsme představení, která patří k tomu nejlepšímu v novém cirkuse a která jsou většinou bez jazykové bariéry, a budou tak bavit celé rodiny," uvedl umělecký šéf Plzeň 2015 Petr Forman.

Obří kolotoč na náměstí, šapitó na sídlišti

V roce 2015 do Plzně přijedou soubory Cirque Trottola s Petit Théâtre Baraque, Cirque Aital, PSiRC, Cirque Alfonse, MagdaClan, L´Illustre Famille Burattini nebo Betes de foire. Nejrůznější místa ve městě díky nim oživí pestrobarevná šapitó.

David Dimitri se v Plzni představí sólo. Podívejte se, na co se lze těšit.
David Dimitri se v Plzni představí sólo. Podívejte se, na co se lze těšit.

Nový cirkus se stane také součástí samotného zahájení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 17. ledna 2015 na hlavním plzeňském náměstí. Návštěvníci uvidí mimo jiné adrenalinový kousek švýcarského provazochodce a akrobata Davida Dimitriho.

"Dimitri pochází ze slavné cirkusové a klaunské rodiny. Jako jeden z mála je považován stejně tak za zástupce klasického cirkusového umění, tak i za průkopníka nového cirkusu," podotkl Forman.

Za zřejmě nejosobitější a nejoriginálnější soubor v rámci sezóny nového cirkusu považují organizátoři Cirque Trottola. Diváci prý budou na přelomu ledna a února svědky fantaskního cirkusu s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu, jakoby popírali zákony gravitace.

Le Manege Carré Senart je obří kolotoč. Podívejte se na něj zblízka.
Le Manege Carré Senart je obří kolotoč. Podívejte se na něj zblízka.

Cirkusová šapitó nebudou umístěna jen v centru města, některá představení se odehrají i na největším plzeňském sídlišti Lochotín.

Sezónu nového cirkusu předznamená na hlavním plzeňském náměstí od září do listopadu 2014 jeden z největších uměleckých kolotočů pro děti i dospělé z předměstí Paříže Le Manege Carré Senart. Nabídne svezení na obrovských loutkách.

Vstupenky na první představení budou v prodeji od 1. června. Více informací a přesný program lze najít na www.plzen2015.cz.

Plzeň není jen pivo, průmysl a hokej

Evropské hlavní město kultury 2015 nabídne po celý rok přes 50 velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes 600 dalších akcí v nejrůznějších interiérech. Žánrově se program rozprostře od divadla, přes hudbu, výstavy, architekturu, tanec, performance, výtvarné instalace až po komunitní programy a vzdělávací projekty.

"Chceme zdůraznit, že Plzeň není jen městem průmyslu, piva a sportu, ale také kultury," sdělil programový ředitel Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Nové plzeňské divadlo.
Nové plzeňské divadlo. | Foto: EHMK 2015

Obyvatelé i návštěvníci Plzně se mohou těšit kromě celoroční sezóny nového cirkusu například na festival světla, devět týdnů baroka, monumentální oslavy 70. výročí konce války, výtvarné instalace ve veřejném prostoru, na výstavy Jiřího Trnky, Ladislava Sutnara, současného designu nebo na díla ze sbírek muzea Villa Stuck v Mnichově a galerie Lenbachhaus. V rámci projektu se otevře kulturně-komunitní centrum v bývalém pivovaru Světovar.

Plzeň 2015 má k dispozici zhruba 420 milionů korun, na rozpočtu se podílí město Plzeň, ministerstvo kultury, EU i Plzeňský kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy