Zemřel uznávaný divadelní režisér Peter Brook, proslavil ho epos v kamenolomu

ČTK ČTK
3. 7. 2022 12:42
Ve věku 97 let tuto sobotu v Paříži zemřel britský divadelní režisér Peter Brook. Býval označován za jednoho z nejvlivnějších ve 20. století, mimo jiné proto, jak ovlivnil nynější podobu oboru.
Peter Brook
Peter Brook | Foto: ČTK

Brook se narodil v Británii, většinu profesního života ale strávil ve Francii, v čele pařížského divadla Théâtre des Bouffes-du-Nord. Znovuobjevil inscenační umění tím, že dal přednost čisté formě před tradičními kulisami.

Ve Francii se usadil koncem 60. let minulého století. Stal se průkopníkem směru nazývaného World Theatre, který propojuje herce různých národností i etnik a čerpá z mnoha kultur. Inscenoval v Íránu i Africe a na cestách se snažil dopátrat toho, co je divadlo a z jakých kořenů vychází.

Jeho nejznámější inscenací je indický epos Mahábhárata, jejž v roce 1985 umístil do kamenolomu nedaleko francouzského města Avignon. Místo jeviště diváci viděli reflektory osvětlený skalní útvar se stromy, antukové hřiště a vodní příkop. Herci šestnácti národností tam devět hodin od západu slunce do jeho východu hráli, zpívali, tančili a bojovali. Velkolepé nastudování, které Brook připravoval deset let, bylo v roce 1989 zfilmováno.

Když v 90. letech triumfoval v Británii s hrou Samuela Becketta Šťastné dny, britská kritika ho označila za "nejlepšího režiséra, kterého Londýn nemá".

Vedení divadla Théâtre des Bouffes-du-Nord, v němž působil přes 35 let, Brook opustil v roce 2010. Ještě donedávna tam ale režíroval jako host.

 

Právě se děje

Další zprávy