Ve Španělsku fungují divadla a kina. Lidé mají roušky, pořadatelé jim měří teplotu

ČTK ČTK, AFP
23. 1. 2021 21:07
Některá španělská kina, divadla a koncertní sály jsou otevřené pro diváky, přestože ti musí nosit roušky a dodržovat rozestupy. V Evropě uzavřené do karantény představuje Španělsko výjimku, a tak agentura AFP v této souvislosti nazývá zemi "oázou kultury".
Snímek z lednové akce festivalu Actual 21 v Madridu.
Snímek z lednové akce festivalu Actual 21 v Madridu. | Foto: ČTK/ZUMA

Kulturní zařízení ve Španělsku otevřela v létě a ta, která dobrovolně nezavřela, nadále fungují navzdory horšící se epidemické situaci. Naopak ve Francii, Německu nebo v Česku jsou divadla a kina zavřená z nařízení vlády.

"Stát tady před vámi je požehnáním, z celé duše tleskám snaze této země bránit kulturu," řekl s rukou na srdci mexický tenorista Javier Camarena, když se poprvé po měsících ocitl na jevišti.

V sále královského divadla v Madridu v tu chvíli sedělo 1200 hostů v kabátech a rouškách nebo respirátorech typu FFP2. Všem pořadatelé u vchodu změřili teplotu.

Diváků smí být jen omezené množství, musí dodržovat rozestupy, šatny a občerstvení jsou uzavřené, v sálech se větrá a organizátoři mají kontakty na všechny hosty pro případné trasování nakažených.

Tato opatření, včetně dezinfekce kostýmů a interiérů ultrafialovým zářením, vyšla například madridskou operu Teatro Real na milion eur, což je přibližně 26 milionů korun, píše agentura AFP.

Za divadla s nasazením bojuje španělský ministr kultury José Manuel Rodríguez Uribes, který chce "dokázat, že kultura je bezpečným místem".

Přesto zdaleka ne všechny španělské sály využily možnosti otevřít, například Gran Teatre del Liceu v Barceloně zůstává zavřené. A podle Javiera Olmeda z asociace Noche en vivo je zavřených 80 procent z 54 sálů v Metropolitní oblasti Madridu, které tato organizace zastupuje.

Diváci zvažují zbytné výdaje, nepomáhají ani obavy z nákazy a noční zákaz vycházení od 22 hodin. Do budoucna by řešením mohly být rychlotesty prováděné na místě.

Ve Španělsku, které má asi 47 milionů obyvatel, se poslední týdny epidemická situace zhoršila. V pátek ministerstvo zdravotnictví oznámilo téměř 43 tisíc nových případů nákazy, což je jen mírně nižší číslo než ve čtvrtek, kdy přes 44 tisíc nově nakažených představovalo nejvyšší denní bilanci od začátku pandemie.

Madridský region, Baskicko a Valencie v pátek ohlásily zpřísnění restrikcí, doplňuje list El País. Celkem se ve Španělsku od počátku pandemie virem SARS-CoV-2 nakazilo bezmála 2,5 milionu lidí, přes 55 tisíc jich zemřelo.

 

Právě se děje

Další zprávy