Vadí-nevadí.cz zkoumá organismus malého města

6. 2. 2014 15:18
Tvůrci dokumentární divadelní inscenace vadí-nevadí.cz měnili autentické příběhy lidí z Kostelce nad Orlicí déle než rok. Nyní je uvedou v Divadle Archa.
Inscenace vadí-nevadí.cz v Divadle Archa.
Inscenace vadí-nevadí.cz v Divadle Archa. | Foto: Divadlo Archa

Praha - Vadí–nevadí je nevinná dětská hra, kterou snad všichni někdy hráli. Inscenace vadí-nevadí.cz Jany Svobodové a Philippa Schenkera zrcadlí problémy našeho světa i malá dramata každodenního života v příbězích obyvatelů malého města na východě Čech.

V inscenaci vadí-nevadí.cz se Kostelec nad Orlicí, město, kde vedle sebe žijí starousedlíci, Romové a imigranti z místního uprchlického tábora, přesouvá na scénu Divadla Archa.

Příběhy z Trafiky

Inscenace vznikala déle než rok. Autoři konceptu Jana Svobodová a Philipp Schenker spolu s hudebníkem Janem Burianem ml. a videoartistou Jaroslavem Hrdličkou postavili na náměstí v Kostelci nad Orlicí stan. Říkali mu Trafika a bylo to místo, kde každý, kdo prošel kolem, mohl vyměnit svůj příběh za příběh někoho jiného anebo také za kávu, cigaretu nebo malý předmět.

Vítejte v Kostelci nad Orlicí!
Vítejte v Kostelci nad Orlicí! | Video: Kostelec nad Orlicí

Přímo v centru města vznikaly kresby, komiksy a krátké animované filmy. Vyprávěly se příběhy. Díky nadšení ředitele místní základní školy Jiřího Němce mohli umělci z Divadla Archa pořádat hudební a divadelní dílny v integračním centru školy. V průběhu roku se na přípravě podíleli významní zahraniční hudebníci Ted van Leeuwen z Holandska a Michael Romanyshyn z USA. Vznikala malá a větší představení na náměstí, ve škole i kulturním domě.

„Nechali jsem se překvapovat jednotlivými událostmi a tím, co se v průběhu celého přípravného procesu dozvíme. Od uvedení inscenace ve fázi work in progress v červnu 2013 jsme hodně pokročili, nyní se dotýkáme témat ohrožení, nedůvěry a slabosti. Tyto pocity, které všichni velmi dobře známe, jsou často živeny naším okolím, a proto jsme si vzpomněli na dětskou hru vadí - nevadí. Položili jsme si otázku: kdy jsme hrdiny a kdy poraženými v očích našeho okolí? Kdo je silný a kdo je na konci řady?“ říká režisérka Jana Svobodová.

Abstraktní tělo města

Autentičnost celé inscenace podtrhuje účast samotných vypravěčů příběhů.

„Pracujeme s lidmi, kteří jsou v jistém ohledu slabší, ovšem nikoli díky sobě, ale díky společnosti, jež je odmítá přijmout a znesnadňuje jim život. Spolu s nimi chceme říct, že všichni máme svoje slabá místa a ostatní nám naše slabosti dávají náležitě najevo. Způsob, jak se s tím můžeme vyrovnat, nás jako tvůrce zajímá," doplňuje Svobodová.

Základní impulsy k imaginaci byly i fiktivní události a zdánlivě nepodstatná místa v Kostelci jako například autobusová zastávka, les, uprchlický tábor, Penny market či hřbitov.

„Město vidíme jako abstraktní tělo podobné lidskému organismu. Pomocí nejrůznějších situací zkoumáme společně srdce tohoto organismu. Na základě vztahů mezi lidmi měříme jeho tep. Nejvíce nás zajímají zátěžové situace, které mohou způsobit až zástavu srdce města,“ říká Philipp Schenker.

"Kostelců je u nás přes dvacet. Název Kostelec je synonymem typického malého města. Historie i současnost Kostelce nad Orlicí v sobě odráží obraz celé této země. Věřím, že naše představení přinese zajímavý pohled na život, který bude rezonovat i s životními zkušenostmi obyvatel velkoměsta. Nejen to, představení může být zajímavé a dokonce zábavné pro diváky všech generaci," dodává dramaturg inscenace a ředitel Archy Ondřej Hrab.

Premiéra vadí-nevadí.cz se uskuteční 11. a 12. února v Divadle Archa.

 

Právě se děje

Další zprávy