V Třebíči se koná festival židovské kultury Šamajim. Nabídne koncerty, přednášky i anekdoty

ČTK ČTK
25. 7. 2017 10:36
Letošní, v pořadí 14. festival židovské kultury Šamajim v Třebíči je tentokrát věnovaný zachránci židovských dětí a nositeli ocenění Spravedlivý mezi národy Antonínu Kalinovi. Akce ale nabídne i koncerty klezmer kapel, filmy, divadelní a filmová představení a diskuse.
Židovský hřbitov v Třebíči.
Židovský hřbitov v Třebíči. | Foto: Festival Šamajim

V Třebíči až do 29. července potrvá festival židovské kultury Šamajim (neboli Oživené židovské město), který je letos věnován zachránci židovských dětí, nositeli ocenění Spravedlivý mezi národy a třebíčskému rodákovi Antonínu Kalinovi (1902-1990). V koncentračním táboře Buchenwald se mu podařilo různými způsoby zachránit přes 900 dětí.  

Náplní festivalu jsou tradičně výstavy, koncerty, odborné přednášky, divadla s anekdotami, filmová představení i ochutnávky židovské kuchyně.

"Jedna z besed například představí práci publicistky Judity Matyášové zaměřenou na příběhy pamětníků, kteří odešli nebo emigrovali v první polovině 20. století, například osudy takzvaných Wintonových dětí," řekla tisková mluvčí Dagmar Juráňová. 

V třebíčské čtvrti Zámostí žila židovská komunita po staletí v poměrně klidném sousedství s křesťanskou většinou. Teprve události druhé světové války ukončily existenci židovské náboženské obce.

Za komunismu mělo být Zámostí srovnáno se zemí, dnes jako památka zapsaná na seznamu UNESCO láká do města desetitisíce turistů z celého světa.

Třebíčský židovský festival je jednou z podobných přehlídek židovské kultury, které se v Česku konají. Velkou tradici má například festival v Boskovicích. 

 

Právě se děje

Další zprávy