V Praze zatančí Sergej Polunin, "James Dean baletu". Lístky byly pryč za čtyři minuty

NIC NIC
30. 4. 2017 3:00
V Národním divadle Ukrajinec Sergej Polunin vystoupí 1. května hned dvakrát, od 16 a od 20 hodin. Slavnou choreografii k písni Take Me to Church Polunin zatančí po projekci ceněného dokumentu Dancer. Ten pak uvidí čeští diváci ve vybraných kinech.

James Dean baletu, tak média hovoří o sedmadvacetiletém ukrajinském tanečníkovi Sergeji Poluninovi. Patří k nejtalentovanějším baletním mistrům současnosti, pyšní se titulem nejmladší sólista v historii Královského baletu v Londýně, bývá přirovnáván k Michailu Baryšnikovovi a mladým tanečníkům se ve své akademii snaží zajistit srovnatelné podmínky například s herci či hudebníky. Kromě baletu dnes Polunina, jenž po intentizním špičkovém tančení zažil pocit vyhoření, zajímá i herectví, modeling a reklama. 

Sergeje Polunina pojí také přátelství s americkým fotografem Davidem LaChapellem, v jehož sídle na Havaji natočil dnes již světoznámý klip ke skladbě Take Me to Church písničkáře Hoziera. Mimochodem, bylo pro právě tři roky staré setkání s tímto vizuálním umělcem, co Polunina přimělo přehodnotit své rozhodnutí zcela se ze světa tance stáhnout.

Působivé video si do dnešní doby pustilo téměř 20 milionů lidí a právě tuto choreografii zatančí ukrajinská hvězda v Národním divadle.

S vystoupením je spojená i projekce dokumentu Polunin, který o tanečníkovi loni natočil režisér Steven Cantor. Příběh hocha z chudé rodiny, jenž se přes všechny trable a problémy s alkoholem a s drogami ve dvaceti letech vypracoval do pozice špičkového sólisty, sklízí díky své autenticitě úspěchy po celém světě. V České republice byl film k vidění jen jednou, to se ovšem změní. V násedujících týdnech bude snímek promítat šest kinosálů. 

  • 16. 5.2017 Světozor (Praha, v rámci festivalu tanečních filmů)
  • 1. 6. Aero (Praha)
  • 1. 6. Vesmír (Náchod)
  • 2. 6. Lucerna (Praha)
  • 4. 6. Jitřenka (Semily)
  • 4. 6. Metropol (Olomouc)

Za projekcí stojí slovenský producent a organizátot Poluninova vystoupení v Praze Milosh Harajda. "Poté, co se projekce filmu Dancer v Národním divadle vyprodala za rekordní čtyři minuty, jsem se rozhodl koupit distribuční práva pro Českou a Slovenskou republiku na pět let," říká. "Během této doby s mým mezinárodním týmem plánujeme fim uvést v regionech a taktéž s ním pracovat jako s motivačně-vzdělávací pomůckou pro základní s střední školy, proože tanec a balet v osnovách stále chybí," dodává. 

Prvním partnerem na Slovensku se stala Asociácia Stredných Škol, s níž Harajda plánuje projekce na podzim. Druhým partnerem je distribuční síť Aerofilms, ta dokument uvede po dobu sedmi dní. Pražské vinohradské kino Royal pak snímek pustí několikrát během léta.  

 

Právě se děje

Další zprávy