V Praze začal festival nového cirkusu, uvede premiéru Beach Boy(s) v režii Jiřího Havelky

ČTK ČTK
19. 8. 2016 10:54
Komedií o putování za osudovou láskou v podání Divadla Spektákl pojatou jako venkovní show a přístupnou zdarma začal ve čtvrtek v Praze mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná. Prvním večerním programem bylo představení australského souboru Limbo, jehož členové se v prostoru secesního dřevěného šapitó se zrcadly Magic Mirror představí čtrnáctkrát. Repríza 4. září letošní 13. ročník této oblíbené přehlídky uzavře.
Beach Boy(s) v režii Jiřího Havelky.
Beach Boy(s) v režii Jiřího Havelky. | Foto: Letní Letná

Zahraniční a domácí hvězdy nového cirkusu, klaunerie, představení pod širou oblohou, koncerty, filmové projekce, workshopy i akce pro děti nabídne do 4. září festival Letní Letná.

Australské představení Limbo míchá kabaret s cirkusovými výkony, živou hudbou, akrobacií i kouzelnickou iluzí. Mezinárodní soubor tvoří umělci z Montrealu, New Yorku, Marseille i Austrálie. Nechybí polykačka mečů, akrobat na tyči popírající gravitaci, beatboxer a klaun či hadí muž. Netradiční stan zvaný Spiegeltent byl dovezen až z Belgie, vstupné na nejlepší místa do vyvýšených lóží činí 750 korun.

Hned v pátek večer se uskuteční premiéra nového představení Beach Boy(s) českého progresivního souboru Losers Cirque Company. Režie se ujal Jiří Havelka. Poté převezme pomyslné festivalové žezlo francouzský soubor Cirque Le Roux, který při své české premiéře předvede unikátní představení The Elephant in the Room prodchnuté atmosférou filmu noir.

Páteční večer si přijdou na své i všichni milovníci tradičního cirkusu. O mýtech, stereotypech, o slavných i neznámých kapitolách cirkusové historie se bude mluvit na diskuzním večeru s kurátorem cirkusové sbírky Národního muzea Hanušem Jordanem. Místem setkání bude jedna z maringotek, ve které zájemci naleznou spoustu plakátů i rekvizit dokumentujících historii české cirkusové školy.

V sobotu 20. srpna se představí třetí z letošních zahraničních hvězd Letné Letné – australský soubor Circa. Surreálně snové, dojemné i laskavé představení spojí dynamické cirkusové disciplíny na visuté hrazdě či na tyči s dalšími odvážnými akrobatickými kousky.

"Sobotní program bude zároveň připomenutím 15. narozenin organizace Zdravotní klaun, jejíž členové chodí za dětmi do nemocnic a za seniory do léčeben," řekla ČTK mluvčí festivalu Lucie Čunderliková. Večer pak uzavře open air koncert klaunské kapely.

Je už tradicí, že festival Letní Letná věnuje denní čas naplno dětem. I letos je každý den od 11:00 hodin připraven program pro děti všech věkových kategorií, který jim nabídne pestrobarevný svět plný pohádek a příběhů, překvapení, kouzel, hudby a pohybu.

Podle ředitele přehlídky Jiřího Turka je letos zároveň její součástí festival českého nového cirkusu. "Podařilo se toto semínko zasít, vznikla spousta míst, kde se nový cirkus provozuje a vznikají nová centra. Prakticky každý večer se budou na Letné v jednom ze stanů prezentovat i mladí akrobaté včetně studentů Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kteří mají budoucnost teprve před sebou," řekl Turek ČTK.

Nikdy nevím, jestli tam bude víc tance, akrobacie, nebo divadla, říká o svých představeních principál Cirku La Putyka Rosťa Novák. Dodává, že hodně věcí mění a není lehké s ním pracovat. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy