V Praze otevírá Divadlo Lucie Bílé, program má na starosti Simona Stašová

V Praze otevírá Divadlo Lucie Bílé, program má na starosti Simona Stašová
Na snímku je foyer Divadla Lucie Bílé...
... divadelní sál...
... a fan shop Lucie Bílé s kavárnou.
Foyer.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
21. 9. 2020 16:04
V Praze bylo toto pondělí oficiálně představeno Divadlo Lucie Bílé. Scéna s kapacitou 400 míst, dříve známá jako divadlo Ta Fantastika, se nachází v historickém centru nedaleko Karlova mostu. Provoz začne tento týden.

Divadlo Lucie Bílé nabídne koncerty, muzikály, besedy i činohru, vybírat je bude herečka Simona Stašová. Zpěvačka Bílá je spolumajitelkou divadla se zakladatelem Ta Fantastiky Petrem Kratochvílem.

"Dnešní den je pro mě důležitý, aby lidé věděli, do čeho jsem se pustila a co jsem dotáhla při rekonstrukci divadla do tohoto konce," říká Lucie Bílá.

"Ve středu (23. září) zde máme křest báječného cédéčka 4 Tenorů, kde mám s nimi jednu písničku. První koncert zde bude 27. září. Půjde o mé vystoupení s Petrem Maláskem. Jedná se o několikrát překládaný koncert," avizuje.

Bílá v těchto prostorách poprvé vystupovala roku 1993 v představení Ta Fantastiky nazvaném Zahrada rajských potěšení. Zrekonstruovanou scénu, kterou zaštítila svým jménem, chtěla otevřít již dříve. Termín změnila kvůli zdravotním problémům způsobeným pandemií koronaviru. Do minulého týdne byla pěvkyně v karanténě.

V poslední době Bílá účinkovala v muzikálech Hudebního divadla Karlín, kde mimo jiné 12 let hraje Carmen a třetím rokem Sestru v akci. "Dohraju tam jako host všechna představení, ale domov pro mě bude tady," podotýká.

"Nikdy by mě nenapadlo, že mě naše nejlepší zpěvačka vyzve do hudebního tance," doplňuje Simona Stašová, která zdejší scénu pamatuje ještě jako bývalé divadlo Disk.

Divadlo Ta Fantastika založil Petr Kratochvíl v roce 1993. Uvedl několik představení černého divadla. Například Aspects of Alice se za 28 let dočkalo více než 12 tisíc uvedení po světě.

Součástí divadle je fan shop Lucie Bílé s kavárnou.
Součástí divadle je fan shop Lucie Bílé s kavárnou. | Foto: ČTK

Pozornost vzbudil muzikál Excalibur s libretem Karla Steigerwalda a Reného von Ludowitze s hudbou Michala Pavlíčka a texty písní Vlastimila Třešňáka, který měl premiéru 3. listopadu 2003. V hlavních rolích se objevili Lucie Bílá, Kamil Střihavka, Petr Kolář, Daniel Hůlka, Vilém Čok, Michael Kocáb nebo Lucie Vondráčková.

Lucie Bílá je jednou z komerčně nejúspěšnějších českých zpěvaček. Před devíti lety dostala od ředitele české pobočky tehdejší vydavatelské společnosti EMI Vladimíra Kočandrleho křišťálovou desku za milion prodaných nosičů. V roce 2010 za prodej více než 50 tisíc alb projektu Bílé Vánoce obdržela multiplatinovou desku.

V roce 2013 převzala platinovou desku za prodej nahrávky CD a DVD Bílé Vánoce v Opeře Live. Zatím poslední studiové album s názvem Ta o mně vydala loni.

 

Právě se děje

Další zprávy