Kdo večer získá divadelní Ceny Thálie? Největší šanci mají herci a pěvci z Ostravy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 3. 2018 14:00
Devět letošních nominací na Cenu Thálie směřuje do Prahy, krajské scény získaly patnáct nominací. Pětkrát se v nich objevili umělci z Národního divadla moravskoslezského z Ostravy, třikrát porotce oslovily výkony na jevišti libereckého Divadla F. X. Šaldy, po dvou nominacích mají Národní divadla z Prahy a Brna. Pětadvacáté Ceny Thálie se budou vyhlašovat dnes ve 20:00 v pražském Národním divadle.
Nominovaná Maida Hundelingová jako Desdemona v Otellovi v Ostravě.
Nominovaná Maida Hundelingová jako Desdemona v Otellovi v Ostravě. | Foto: Národní divadlo moravskoslezské

Herečky Tereza Dočkalová a Veronika Khek Kubařová, jejich kolegové Daniel Bambas či Martin Finger, zpěvačky Lucie Bílá a Natálie Grossová či operní pěvkyně Kateřina Kněžíková mají nominace na výroční Ceny Thálie 2017. 

Podle prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepky se bude letos udělovat patnáct Thálií - vedle osmi v jednotlivých oborech i pět za celoživotní mistrovství včetně loutkářství, dále Cena kolegia za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění a cena pro činoherce do 33 let. Přenos je možné od 20:00 sledovat na ČT1. 

Svou majitelku už má Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře. V Olomouci ji na závěr mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio získala devětatřicetiletá, již několikrát oceněná brněnská rodačka Helena Dvořáková za roli paní Lemarchandové v dramatu Hilda. 

Nominace na Ceny Thálie
Činohra

  • Tereza Dočkalová (Nora, Divadlo pod Palmovkou), Veronika Khek Kubařová (Interview, Dejvické divadlo), Eva Salzmannová (Jasno lepo podstín zhyna, MeetFactory)

  • Daniel Bambas (Krás(k)a, Městské divadlo Mladá Boleslav), Martin Finger (Homo Faber, Činoherní studio Ústí nad Labem), Robert Finta (Teď mě zabij, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)

Balet

  • Fanny Barrouquéreová (Amazonky, Lenka Vagnerová and Company Praha), Nikola Márová (Svěcení jara, Národní divadlo Praha), Barbora Šulcová (O Balcão de Amor, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)

  • Burak Serkan Cebeci (Tři mušketýři, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava), Rory Ferguson (Petrolejové lampy - Obrazy z Jilemnice, Divadlo F. X. Šaldy Liberec), Ondřej Vinklát (Svěcení jara, Národní divadlo Praha)

Opera

  • Markéta Cukrová (Láska na dálku, Národní divadlo Brno), Maida Hundelingová (Otello, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava), Kateřina Kněžíková (Nápoj lásky, Národní divadlo Brno) 

  • Svatopluk Sem (La traviata, Jihočeské divadlo České Budějovice), Andrij Škurhan (Panna orleánská, Divadlo F. X. Šaldy Liberec), Titusz Tóbisz (Její pastorkyňa, Divadlo F. X. Šaldy Liberec)

Opereta a muzikál

  • Lucie Bílá (Sestra v akci, Hudební divadlo Karlín), Natálie Grossová (Ples upírů, Goja Music Hall Praha), Katarína Hasprová (Rebecca, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava)

  • Peter Pecha (Rocky, Kongresové centrum Praha), Pavel Režný (Tony, Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Daniel Rymeš (Chaplin, Městské divadlo Brno)

Už minulý týden se v Praze předávaly Ceny divadelní kritiky. Nejvíce ocenění posbíralo pražské Divadlo Na zábradlí, ovšem Divadlem roku se stala ostravská Komorní scéna Aréna s celkem jedenácti výhrami. 

Paradoxní situace nastala při vyhlašování nejlepší inscenace - stejný počet hlasů získaly hned tři pražské projekty: Macbeth - Too Much Blood Divadla Na zábradlí, Deník zloděje od Divadla Masopust a Lucerna Divadla v Dlouhé.

Ceny Thálie pořádá Herecká asociace, o vítězích rozhoduje devítičlenné Kolegium pro udílení Cen Thálie tajným hlasováním.

Lidé se nedokážou postarat sami o sebe, neznají svá práva, čekají, že se o ně někdo postará, říká herec Milan Kňažko. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy