"Konečně na to mám štempl," řekla při přebírání divadelní Thálie herečka Alena Vránová

Domácí Domácí
Aktualizováno 25. 3. 2017 21:50
Celkem patnáct umělců převzalo v pražském Národním divadle prestižní ceny Thálie. Kromě ocenění za mimořádné jevištní výkony jde i o držitele cen za celoživotní mistrovství v oboru činohry, opery, baletu, operety a muzikálu a taky loutkového divadla. Ceny si odnesli Věra Říčařová, František Vítek, Josef Vojtek, Milan Kňažko, Alena Vránová nebo Thomas Weinhappel.
Alena Vránová.
Alena Vránová. | Foto: ČTK

Praha - Moderátoři Taťjana Medvecká a Jan Cina zahájili na prknech Národního divadla předávání divadelních cen Thálie za rok 2016.

Jako první byli oceněni Věra Říčařová a František Vítek v oboru loutkové divadlo. Cenu předal Jiří Havelka. "Já si tady připadám spíš omylem," řekla rozpačitě Říčařová a poděkovala i svému kolegovi a partnerovi. "To co jsem dělal, by bez Věry nikdy nebylo," zakončil děkovnou řeč Vítek.

Cenu pro činoherce do 33 let převzala hned na začátku večera Veronika Lazorčáková. Devětadvacetiletá herečka poděkovala divadlu v Ostravě i v Dlouhé.

Pěvecká ocenění 

Cenu za mužský operní zpěv získal Rakušan Thomas Weinhappel, který poděkoval Národnímu divadlu moravskoslezskému, kde debutoval v titulní roli Hamleta.

Jako nejlepší operní pěvkyně roku 2016 byla oceněna Pavla Vykopalová. Pětačtyřicetiletá sopranistka působí v Národním divadle v Brně.

Cenu za celoživotní mistrovství v oboru opera dostala Marcela Machotková. "Byla jsem tu moc šťastná tehdy," řekla s dojetím šestaosmdesátiletá pěvkyně.

Nominaci na cenu Thálie za muzikál proměnila Lenka Pavlovič, která působí v Národním divadle moravskoslezském. Cenu dostala za roli Hortensie v inscenaci Ples v opeře. V kategorii byla nominovaná i Hana Holišová.

Cenu Thálie si za muzikál odnesl zpěvák Josef Vojtek. Frontman skupiny Kabát cenu získal za muzikál Mefisto, který se hraje v pražském divadle Hybernia.

Foto: ČTK

Ocenění převzala i operetní zpěvačka Pavla Břínková, která je členkou pražského Hudebního divadla v Karlíně.

Japonské poděkování  

Japonka Yui Kyotani získala Thálii v oboru balet, pantomima a jiný dramatický tanec. Sólistka baletu Moravského divadla Olomouc si potlesk diváků vysloužila nejen za ocenění, ale i za svůj projev lámanou češtinou.

Nejlepším tanečníkem minulého roku se stal mim Radim Vizváry. Vizváry poděkoval i legendárnímu českému mimovi Borisi Hybnerovi. 

Cenu za celoživotní mistrovství v oboru balet, pantomima a jiný výrazový tanec obdržela Marcela Martíníková. Bývalé baletce předal Thálii Vlastimil Harapes a pražská primátorka Adriana Krnáčová. "Moje poslední klaněčka vám všem," rozloučila se dojatá Martiníková.

"Štempl" pro Vránovou  

Thálii za činohru si odnesla Hana Tomáš Briešťanská za roli v inscenaci Petrolejové lampy, která se hraje v Národním divadle Brno. V kategorii byla nominovaná i Iva Janžurová.

Cenu za činohru v mužské kategorii si odnesl  slovenský herec Milan Kňažko.

MInistr kultury Daniel Herman předal cenu Aleně Vránové za celoživotní mistrovství v oboru činohra. "Diváci a já jsme si rozuměli," prohlásila Vránová s tím, že na to konečně má "štempl".

Do nominací se dostalo celkem 24 umělců, kteří své mimořádné výkony realizovali loni na 17 jevištích mateřských scén či soukromých produkcí.

Nejvíce nominací - čtyři - získalo Národní divadlo moravskoslezské z Ostravy. Se třemi následují Divadlo Josefa Kajetána Tyla z Plzně a Národní divadlo Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy