V DIVADLE Ne vy, ale systém je nemocný!

tbr
6. 9. 2014 18:47
Kam vyrazit v září na zajímavé divadelní premiéry. Nabízíme několik tipů.
Kam zajít na inspirativní divadelní premiéry? Nabízíme tři tipy na září.
Kam zajít na inspirativní divadelní premiéry? Nabízíme tři tipy na září. | Foto: Aktuálně.cz

Divadlo - Prázdniny neodvolatelně skončily a návraty do běžného pracovního tempa jsou leckdy frustrující. Překonat nechuť a nervozitu vám může pomoct i divadlo. V září bude uvedeno několik premiér, které vás ujistí, že ne vy, ale systém je nemocný.

Franz Kafka, Ivan Buraj, Dagmar Radová: Zámek (Záře integrace)

Doplněním podtitulu Záře integrace k ikonickému názvu Kafkova románu inscenační tým HaDivadla naznačuje, že předloha je pro tuto inscenaci jen základní konstrukcí, na které budují vlastní výpověď. Režisér Ivan Buraj s dramaturgyní Dagmar Radovou se zamýšlejí nad svobodou jednotlivce v kapitalistickém světě.

Franz Kafka
Franz Kafka | Foto: Aktuálně.cz

U Franze Kafky jeho K. bojuje se smyšleným absurdním systémem, který řídí jakási, až magicky nedostupná síla. Téměř sto let staré dílo v dnešní době nabývá nové významy. Pozice zaměstnance vede dle tvůrců ke zvěcnění člověka, manipulaci a ztrátě individuality. Člověk nemusí ničemu rozumět, hlavně když dělá, to co dělat má. Lidé dnes podobně jako K. usilují o něco, aniž by věděli o co.

Jedná se o hystericky přepjatý obrázek naší společnosti, nebo je tato kritika namístě? Autorský scénický experiment – analýza nové totality dneška nastaví zrcadlo stěžejné hodnotě demokracie, tedy svobodě, kterou do důsledků naplňujeme jenom stěží.

Premiéra 9. září 2014 v HaDivadle, Brno


Felicia Zeller: Klub outsiderů

Ostravské Divadlo Petra Bezruče si pro start do nové sezony vybralo současný titul německé spisovatelky Felicie Zeller. Inscenace s podtitulem Prokrastinační groteska v režii Jiřího Honzírka účtuje se sociálními nešvary korporátního prostředí a procesu hledání práce.

Felicia Zeller.
Felicia Zeller. | Foto: Externí

S prostředím pracovních úřadů se zřejmě seznámila většina z nás a v době ekonomické krize se ponižující hon za výdělkem stává stále akutnějším problémem. Moc úředníků je v podání této ostře kritické autorky zhoubnou sílou lidské individuality a důstojnosti. Člověk se ocitá v soukolí zkostnatělé byrokracie a dravého světa byznysu. Střední třída se stává klubem outsiderů a jenom těžce hledá své místo.

Výběr tématu je vzhledem k naší době velmi trefný. Člověk musí působit nadprůměrně, aby mohl žít svůj podprůměrný život. Jiří Honzírek cítí naléhavost problémů starého kontinentu, který se podle něj mění v muzeum a člověk v něm v exponát. Žijeme ještě vlastní životy, nebo se jenom stylizujeme ve vitrínách?

Premiéra 19. září 2014 v Divadle Petra Bezruče, Ostrava


Jan Nebeský, Lucie Trmíková, David Prachař: Peklo – Dantovské variace

Peklo není jenom biblickým místem pro bloudění hříšných duší po smrti. Jakožto metafora absolutního utrpení v dějinách literatury nabylo mnoho podob. Pro autorskou trojici Jan Nebeský, Lucie Trmíková a David Prachař, která se už podepsala pod více úspěšných spoluprací, je peklem krize střední věku.

Peklo.
Peklo. | Foto: 420people

Inspirací jim je Danteho Božská komedie. Tento opus magnum italské renesance je – jak jinak – podán netradičně. David Prachař jakožto představitel oné střední generace herecky předvede svůj vlastní boj se smutkem, nudou, leností a jinými tragikomickými aspekty tohoto věku.

Na jevišti se Prachař potká s výjimečným tanečním souborem 420PEOPLE, který tomuto námětu dodá artistní a metaforický ráz. Cynizmus a nekompromisně kritická povaha režijních interpretací Jana Nebeského jsou zárukou groteskního a hloubavého diváckého zážitku.

Premiéra 29. září 2014 v Experimentálním prostoru NoD, Praha

 

Právě se děje

Další zprávy