V Arše vzplanou knihy! aneb Kdo může zmizet z netu?

Kultura Kultura
29. 1. 2014 14:50
Představení Book Burning se zabývá zahlceností světa informacemi i nemožností vymazat naši stopu z kyberprostoru.
Podívejte se na ukázku z inscenace Book Burning. | Video: Divadlo Archa

Praha - Co mohou WikiLeaks a Edward Snowden udělat pro poezii? Na zdánlivě podivnou otázku zkusí naznačit odpovědi divadelní představení Book Burning, které uvede 4. a 5. února pražské Divadlo Archa.

Pokud bychom chtěli dát ještě jiný výklad inscenace Book Burning, zabývá se zahlceností našeho světa informacemi a nemožností vymazat stopu naší existence z kyberprostoru.

Představení Book Burning vytvořili spisovatel, esejista a performer Pieter De Buysser a výtvarník Hans Op de Beeck. Diváci mohou očekávat poetické divadlo s hodně silným politickým obsahem.

Oba tvůrce totiž přitahují archetypální, nadčasové obrazy, jež dokáží využívat stejně jako obrazy bezprostředně aktuální a s politickým nábojem. Scéna a vyprávěný příběh se od počátku vyvíjejí samostatně, vzájemně se prolínají a společně vytvářejí nový obraz. Výsledkem je velmi archaická, jednoduchá divadelní forma: člověk s truhlou, který vypráví příběh.

"Book Burning propojuje magické možnosti jazyka s radikální imaginací. Není překvapením, že se toto představení stalo událostí vlámského divadla roku 2012," říká Ondřej Hrab, ředitel Archy.

V Divadle Archa vystoupil Pieter De Buysser spolu s kanadským performerem Jacobem Wrenem již v květnu 2011 s představením Antologie optimismu.

Představení je uváděno v angličtině s českými titulky.

 

Právě se děje

Další zprávy