Upozornil na korupci, způsobil rozruch. Divadlo bude streamovat politickou hru

ČTK ČTK
23. 4. 2021 14:48
Ostravské divadlo Komorní scéna Aréna uvede v české premiéře slovenské dokumentární drama Karpatský thriller. Děj inscenace, kterou režíruje Roman Polák ze Slovenska, vychází ze skutečné korupční kauzy 90. let minulého století.

Divadelníci pořídili záznam inscenace, který na omezený čas zpřístupní na YouTube příští pátek 30. dubna.

Pro Komorní scénu Aréna to bude první inscenace uvedená tímto způsobem. Dosud soubor streamoval výhradně pravidelná čtení, regulérní představení na webu nenabízel. Podle dramaturga Tomáše Vůjtka je ke změně přimělo i uvědomění, že "za poslední rok se naše vlastní poměry nečekaně přiblížily těm, o kterých slovenské drama vypráví", uvedl.

Dokumentární drama Karpatský thriller vychází ze skutečné kauzy. Hlavní hrdince se do rukou dostane materiál odhalující korupci na nejvyšších místech státu. Když se informace pokusí zveřejnit, narazí na špinavé praktiky nadnárodní firmy, která ji chce nejprve společensky zdiskreditovat a později i vydírat a zastrašovat.

Částečně autobiografickou hru novináře Eugena Gindla poprvé uvedlo Slovenské národní divadlo v roce 2013, už tam ji režíroval tehdejší šéf činohry Roman Polák. "Po premiéře se ozvali i zástupci finančních skupin, kteří byli pobouřeni tím, že inscenace vyzývá k agresivitě vůči bohatým. Z jejich kruhů se ozývaly hlasy, že moc v našem státě nemají finanční skupiny, ale právě divadelníci, když si něco takového mohou dovolit," popisuje Roman Polák.

Podle webu divadla žalobou slovenské první scéně vyhrožovala skupina J&T, protože hra v závěru obžalovává finanční skupiny z rozkrádání státu.

"Vy, finančné skupiny, ktoré rozkrádate tento štát, kradnite s mierou, lebo inak vstaneme z kolien, vezmeme kamene, železné tyče a nože, zbúrame vaše múry, zabijeme vaše ženy a deti, ich krvou postriekame vaše mercedesy, rozbijeme sklá vašich úradov a všade nastolíme chaos, krutosť a strach," stojí v závěru textu.

"Den po premiéře mi volal i ministr kultury, že o přestávce musel odejít z rodinných důvodů. Určitě ne proto, že by byl inscenací znechucen. I přesto poznamenal, že má raději mé inscenace ruské klasiky, než když se pokouším o politické divadlo," doplňuje režisér.

Ten nyní připravil Karpatský thriller také pro ostravské divadlo. Scénu navrhl Andrej Ďurík, kostýmy Katarína Hollá. Hudbu složil Vladimír Šarišský. "Jde o hořce zábavné politické divadlo, v němž je místo pro satiru i pro grotesku," slibuje mluvčí Sylvie Vůjtková.

Karpatský thriller uvede divadlo na webu příští pátek 30. dubna. | Video: Komorní scéna Aréna

Podle informací na webu Arény autor hry Eugen Gindl vycházel ze zážitku, kdy roku 1998 dostal kompromitující materiály od zaměstnance firmy Siemens. Jednalo se o dokumenty a faktury "prokazující několik případů korupčního jednání" této společnosti ve slovenském zdravotnictví, uvedl v roce 2015 český Deník Referendum.

Podle něj o kauze, která se v tehdejších korunách týkala zhruba miliardy korun, televize Markíza natočila patnáctiminutovou reportáž. Ta se ale nikdy nedostala k divákům. "Před vysíláním ji promítla firmě Siemens. Její zástupci zaplatili televizi inzerci a z reportáže nebylo nic," tvrdí Deník Referendum.

Podobně dopadl Gindlův pokusit otisknout materiály v časopisu Týždeň, který se bál možnosti, že by ovlivnil volby, neboť Siemens sponzoroval slovenskou opozici.

"Mnohé další peripetie, které jen dokazovaly, jak silný vliv firma na Slovensku má a jak bezzubá dokážou být média, Eugen vyřešil tím, že o své zkušenosti napsal divadelní hru," shrnul český web.

V inscenaci Komorní scény Aréna se role neohrožené investigativní novinářky Zuny chopí Zuzana Truplová, další postavy ztvární Milan Cimerák, Tereza Cisovská nebo Michal Čapka.

 

Právě se děje

Další zprávy