Udělali z něj detektivku. Liberecké divadlo uvádí adaptaci Aloise Nebela

Udělali z něj detektivku. Liberecké divadlo uvádí adaptaci Aloise Nebela
Václav Helšus jako Alois Nebel.
Eliška Jansová jako Maminka.
Václav Helšus jako Alois Nebel.
Václav Helšus v roli Aloise Nebela a Přemysl Houška jako Němý.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
3. 2. 2022 13:20
Divadlo F. X. Šaldy v Liberci adaptovalo komiksový román z prostředí Sudet nazvaný Alois Nebel, který napsal Jaroslav Rudiš a jemuž na popularitě přidala 11 let stará filmová verze. Inscenace má premiéru tento pátek v Malém divadle. Podle režiséra Adama Skaly bylo náročné převést komiks na jeviště. Filmem se neinspiroval.

"Udělali jsme z toho detektivku o tom, kam se ztratila matka Aloise Nebela v roce 1945," popisuje Skala. Autor románu Rudiš se na vzniku inscenace nepodílel. "Popřál nám hodně štěstí a řekl, ať si s tím děláme, co chceme," vysvětluje režisér. Spisovatel, který v Liberci kdysi studoval, by však měl být přítomen na premiéře.

Komiksový román vypráví o skromném výpravčím, jenž žije na zapadlém horském nádraží v Bílém Potoce. Text se vyjadřuje k minulosti i přítomnosti. "Tomu hrozně svědčí forma komiksu, kdy se můžete vracet, otáčet stránky, zůstat na jednom políčku, jak dlouho potřebujete," myslí si režisér.

Tento princip samozřejmě v divadle nefunguje. "Takže my jsme hrozně dlouho ještě na zkouškách pracovali s nějakým textem, který jsem přinesl, ale hledali jsme, jak těch několik dějových a časových rovin odvyprávět tak, aby nestály vede sebe, ale tvořily jeden příběh, proplétaly a vytvářely efekt příčin a důsledků," líčí Adam Skala.

Výsledek se podle něj zásadně liší od první verze, se kterou přišel na první zkoušku. "Tři čtyři týdny jsme přepisovali, hledali a zkoušeli, co nám bude fungovat, v čem bude hercům komfortně," shrnuje.

Hlavní roli výpravčího ztvární Václav Helšus. Ani on si původně nedokázal představit, jak bude možné vtisknout komiksu jevištní podobu. "Pak jsme dostali text a to vypadalo hodně zajímavě, protože se z toho dala udělat moderní divadelní hra," vzpomíná Helšus.

Postava Aloise Nebela je mu charakterově blízká. "Tím, že má ten vnitřní svět a vidí některé věci, co se už staly, možná vidí trochu dopředu. A v tom dennodenním, řekněme šedivém světě má takové ostrůvky své fantazie a tam se já rád pohybuji také," dodává.

V dalších rolích účinkují Jana Hejret Vojtková, Tomáš Impseil, Přemysl Houška, Eliška Jansová, Jaromír Tlalka či Tomáš Holý. Atmosféru hor a vlaků inscenaci dodá hudba Jakuba Königa známého pod uměleckým jménem Kittchen.

Po páteční premiéře následují nejbližší reprízy 12. a 26. února a znovu 4. a 23. března.

Řadu Čechů to možná překvapí, ale Němci nás mají rádi hodně, spojují si nás s příjemnými věcmi, říká spisovatel Jaroslav Rudiš. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy