Tylovo divadlo uvedlo taneční adaptaci knihy, podle které Forman natočil film

ČTK ČTK
1. 6. 2021 16:08
Taneční adaptaci knihy Američana Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven, podle níž vznikl i pěti Oscary oceněný film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem, uvedl v sobotu balet plzeňského Divadla J. K. Tyla.

Autorem inscenace je německý choreograf Dustin Klein. Plzeň je první českou scénou, na které se románové postavy Keseyho knihy roztančily. V hlavních rolích se představili sólisté zdejšího baletu Richard Ševčík, Sara Aurora Antikainenová a Karel Audy. Repríza je na programu v neděli 6. června.

Keseyho román z roku 1962 vypráví příběh z léčebny pro duševně nemocné, kde pevně nastolený řád naruší příchod nezkrotného Randlea P. McMurphyho. Nový chovanec, jenž si zvolil pobyt v sanatoriu, aby unikl následkům svého dosavadního chování, nabourává zajetý systém a svobodomyslností si podmaňuje jednotlivé pacienty.

Protivníkem mu je sestra Ratchedová, ochotná udělat cokoli, jen aby její zákony a předpisy nebyly porušovány.

Postavě Ratchedové byl věnován nedávný televizní seriál Netflixu. "Dějově se vrací do roku 1947, kdy bývalá válečná zdravotní sestra Mildred Ratchedová díky několika proradným lstím získá místo ošetřovatelky ve špičkovém psychiatrickém sanatoriu na kalifornském pobřeží. Právě do něj je ve stejnou dobu dočasně umístěn bestiální vrah několika kněží, s nímž titulní postavu pojí trýznivá minulost," napsal o seriálu na Aktuálně.cz kritik Tomáš Seidl.

Pro komorní prostor Malé scény Nového divadla v Plzni téma zpracoval pětatřicetiletý německý choreograf Dustin Klein na hudbu svého dlouholetého spolupracovníka Simona Lovermanna.

I přes vážnost tématu dílo vykazuje prvky humoru. "Myslím, že je velmi důležité opatrně se dotknout závažných a složitých pasáží. Ty musí být zpracovány pečlivě, s citem, ohleduplností a respektem," říká.

"Nechceme se vysmívat, utahovat si z osobních problémů či nemoci. Na druhou stranu úsměvný může být například rozruch, který McMurphy vyvolá svým příchodem, nebo chaos, jenž se šíří sanatoriem navzdory zavedeným pravidlům," doplňuje Klein. Ten se podílel i na podobě scény a kostýmů, a to s návrhářkou Louise Flanaganovou.

Rebela McMurphyho hraje dlouholetý sólista baletu Richard Ševčík, držitel Ceny Thálie za rok 2014. Formanův slavný film má rád. "Na příležitost nastudovat tak komplikovanou roli i na spolupráci s choreografem Dustinem Kleinem jsem se těšil od začátku sezony," řekl.

Jako chladná a neoblomná sestra Ratchedová vystupuje Sara Aurora Antikainenová, zdánlivě hluchoněmého Bromdena tančí Karel Audy.

 

Právě se děje

Další zprávy