Třikrát ho zastavila pandemie. Ostravské divadlo konečně uvádí Revizora

ČTK ČTK
12. 11. 2021 11:24
Tuto sobotu, 13. listopadu, uvede ostravské Národní divadlo moravskoslezské Revizora, nejznámější komedii Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Činoherní soubor ji začal zkoušet loni. Premiéru ale už třikrát překazila pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření.

V hlavních rolích nového nastudování režiséra Vojtěcha Štěpánka se představí Vladimír Polák jako hejtman a Petr Panzenberger coby ten, kterého všichni považují za tajného kontrolora a jenž toho dokáže mistrně využít.

Komedie vznikla roku 1836, pro Gogola znamenala milník. Měla obrovský úspěch mezi mladšími kritiky i studenty. Naopak odsouzení se autor dočkal od konzervativních literátů a těch, kterých se dotkl - kupců, bohatých měšťanů, úředníků, obecně tehdejší ruské střední třídy.

Revizor vypráví o lidské hlouposti, chamtivosti, vychytralosti. Líčí, jak se bezvýznamný mladík z Petrohradu Chlestakov prodere do čela místního politického života díky omylu, protože přijede do malého města právě ve chvíli, kdy byl ohlášen příjezd skutečné kontroly.

"Hlášky z Revizora zlidověly, kromě hejtmana a Chlestakova znají diváci například pitoreskní postavičky statkářů Dobčinského a Bobčinského," doplňuje mluvčí ostravské činohry Šárka Swiderová.

Na jevišti Divadla Antonína Dvořáka diváci uvidí Petru Kocmanovou v roli hejtmanovy ženy. Školního inspektora ztvární Tomáš Jirman, okresního soudce Vladimír Čapka, správce chudinského ústavu Jan Fišar. Statkáře Dobčinského hraje Jiří Sedláček, hejtmanovu dceru pak Sára Erlebachová.

Po sobotní premiéře bude Revizor znovu na programu 16. a 28. listopadu a opět 17. a 30. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy