Tapety byly strženy. Liberecké divadlo za 4,4 milionu korun opravilo hlediště

ČTK ČTK
11. 8. 2020 13:22
Liberecké Divadlo F. X. Šaldy po čtvrt roce dokončilo rekonstrukci hlediště velké scény, která stála 4,4 milionu korun. Převládající červenou nahradila krémová, lépe tak vynikají dekorativní prvky jako strop nebo čela balkonu a galerie.

Díky úpravám by se měla zlepšit i akustika. Interiér Divadla F. X. Šaldy se nyní blíží podobě, jakou novorenesanční budova měla v roce 1883, kdy vznikla. "Zmizely červené tapety, celý prostor se opticky zvětšil. Výrazně jsou vidět zlaté prvky," popisuje marketingová vedoucí divadla Michaela Pompová.

Třípatrové hlediště se 450 místy se dočkalo opravy zejména kvůli akustice. Červené textilní tapety, nainstalované při rekonstrukci divadla před 40 lety, zvuk pohlcovaly, místo aby jej odrážely. To vadilo hlavně u operních představení.

V rámci opravy hlediště proto byly tapety strženy. Jak výrazně se akustika zlepší, zatím v divadle jen odhadují. "Nebyla žádná zkouška ani žádné představení," připomíná vedoucí zvukař Miloš Vondráček. "Každopádně je jasné, že se doba dozvuku prodloužila," dodává.

U srovnatelných divadel je hodnota takzvaného dozvuku 1,0 až 1,2, v Liberci byla před rekonstrukcí pouze 0,7.

Při rekonstrukci také řemeslníci sundali tapetu nad oponou na jevišti.

Dříve se tam údajně nacházely obrazy pěti německých umělců, například Johanna Wolfganga von Goetha, Richarda Wagnera či Friedricha Schillera. Podle některých pramenů měly být obrazy stále pod tapetou, což se ale nepotvrdilo. "Původní malby jsme tam bohužel neobjevili," dodává Michaela Pompová.

Náklady na renovaci hlediště divadlo zaplatí z dotace od Libereckého kraje. Historická budova byla uzavřená i loni. Za 23,5 milionu dělníci zrekonstruovali topení a zmodernizovali klimatizaci.

Práce trvaly pět měsíců od začátku června. Příští rok by na řadu měly přijít sedačky v hledišti, jejichž výměna bude stát zhruba deset milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy