Taneční inscenací roku jsou Korekce od skupiny VerTeDance

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 4. 2014 15:30
Cenu pro nejlepší tanečnici roku získala na závěr festivalu Česká taneční platforma Andrea Opavská za mimořádný výkon v inscenaci La Loba Lenky Vágnerové.
taneční inscenací roku se staly Korekce od skupiny VerTeDance.
taneční inscenací roku se staly Korekce od skupiny VerTeDance. | Foto: VerTeDance

Praha - Taneční inscenací roku je 2013 je představení Korekce skupiny VerTeDance, která na něm spolupracovala s divadelním režisérem Jiřím Havelkou. Cenu pro nejlepší tanečnici roku dostala Andrea Opavská za mimořádný taneční výkon v inscenaci La Loba Lenky Vágnerové.

Prestižní oborová ocenění udílená v rámci festivalu Česká taneční platforma pořadatelé předali při závěrečném večeru jubilejního dvacátého ročníku přehlídky.

„Představení Korekce má jasný koncept, výjimečně dobře vystavěnou strukturu a silný a energií nabitý fyzický výraz. Ten na jedné straně poutá divákovu pozornost, na straně druhé dá vyniknout individualitám performerů, kteří jsou do jednoho silní v kramflecích, jejich akce baví od začátku do konce. Korekce na velmi omezeném prostoru rozehrává téma zemské přitažlivosti. Tanečníci a tanečnice jsou připoutáni k zemi, jako stromy kymácejí se ve větru v jeho různých podobách – od jemného větříku po vichřici. Bonusem je pak živá hudba - Clarinet Factory živě na scéně jsou opravdovým požitkem,“ zdůvodnila své rozhodnutí porota složená z šesti domácích a pěti zahraničních expertů, kteří přijeli z Nizozemí, Velké Británie, Francie, Německa a Chorvatska.

Ceny za světelný design udělila porota dvě, jednu celému tvůrčímu týmu představení Karneval zvířat, druhou dostala Katarína Ďuricová za práci na Korekci. Diváci platformy svou cenu dali Karnevalu zvířat, interaktivnímu tanečnímu představení pro děti v režii a choreografii Báry Látalové.

Česká taneční platforma již po dvě desetiletí vždy na jaře bilancuje uplynulou sezonu tuzemského současného tance. Letos dramaturgická porota vybrala deset inscenací, což byla ale jen třetina děl, která byla do přehlídky přihlášena.

 

Právě se děje

Další zprávy