Na Tanci Praha potká baroko Afriku a iPhone Kupku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 5. 2014 13:33
Taneční festival se letos představí ve čtrnácti městech. Hvězdami programu jsou belgický soubor Les ballets C de la B a choreografka Marie Chouinard.
Coup Fatal.
Coup Fatal. | Foto: Tanec Praha

Praha - Na festival Tanec Praha se letos vrátí dva světově proslulé taneční soubory, jeden z nich přiveze novou choreografii jen dva týdny po světové premiéře. Festival začne 26. května a potrvá měsíc.

Tanec na přání

Belgický soubor Les ballets C de la B choreografa Alaina Platela přijede po čtyřech letech se svou nejnovější inscenací Coup Fatal, v níž se střetne tanečník a třináct afrických hudebníků, barokní hudba a současná konžská hudba, rock a jazz. Druhým slavným tělesem je kanadská Compagnie Marie Chouinard.

Podívejte se na ukázku z představení Coup Fatal.
Podívejte se na ukázku z představení Coup Fatal.

Soubor na festivalu vystupoval v letech 2001 a 2007, při druhé návštěvě uvedl choreografii Svěcení jara. Autorkou inscenace využívající hudbu Igora Stravinského z roku 1913 a Robera Racina z roku 1992 je Marie Chouinard, jedna z nejvýznamnějších choreografek současné světové taneční tvorby, která letos přijede na festival poprvé osobně.

Tanec Praha jí chce letos vzdát poctu, uvede také výstavu jejích kreseb a sólo koncipované pro galerijní prostory. "Vystupuje s ním v prestižních světových galeriích, v Praze ho uvede ve Veletržním paláci, u kolekce děl Františka Kupky," uvedla ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová. "Během tří hodin, kdy bude choreografka v galerii, může kdokoli k ní přistoupit a zašeptat jí své přání a ona mu ho zatančí," doplnila.

Marie Chouinard.
Marie Chouinard. | Foto: Tanec Praha

Svěcení jara má soubor na repertoáru od poloviny 90. let a uvede ho i letos. Na rozdíl od jiných choreografů konstruuje Chouinard svou inscenaci rozvíjením sólových partů s ambicí probudit v silném pohybu intimní mystérium každého z tanečníků. Vychází z momentu předznamenání nového života, tak jako před sto lety Stravinského skladba a Nižinského originální choreografie předznamenala novou společenskou a uměleckou éru modernismu.

Henri Michaux: Mouvements.
Henri Michaux: Mouvements. | Foto: Tanec Praha

Její Svěcení jara se postará o závěrečné gala festivalu 26. června v karlínském divadle, večer doplní představení Henri Michaux: Mouvements, které je jemným pohybovým ztvárněním kreseb Henriho Michauxe. Tanečníci se jako inkoustem malované mnohotvárné figury pohybují na bílém pozadí coby dynamická kresba na papíře. Jednotlivé kresby se navíc promítají na scénu tak, aby diváci mohli sami číst Michauxovu knihu.

Premiéra Spitfire Company

K hostům festivalu bude patřit i provokativní francouzský umělec a originální choreograf Jerôme Bel, v rámci projektu Evropská taneční laboratoř se opět představí mladí choreografové.

Miřenka Čechová.
Miřenka Čechová. | Foto: Aktuálně.cz

Český soubor Spitfire Company uvede premiéru inscenace Animal Exitus. V ní se režisér a choreograf Petr Boháč zabývá fázemi, jimiž prochází člověk vyrovnávající se s traumatem: šok, hněv, smlouvání, deprese, smíření a odevzdanost. Do práce zapojil dvě výrazné tanečnice Miřenku Čechovou a Báru Látalovou.

Tanec Praha tradičně zahájí několikadenní program pro děti, hlavní část pražského programu zahájí 2. června představení Conversation Piece, které nastudovala australská choreografka Lucy Guerin se třemi tanečníky a třemi činoherci a jehož klíčovou rekvizitou je iPhone a jeho aplikace.

Festival se letos koná ve čtrnácti městech. Není tedy zdaleka koncentrován jen na Prahu, současný tanec přivítají i Brno, České Budějovice, Český Krumlov, Hradec Králové, Choceň, Jihlava, Klatovy, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Nečtiny a Valašské Meziříčí.

Nejrozsáhlejší program kromě Prahy nabídne Plzeň. K již tradičním akcím Moving Station a Pap-rně se nově připojilo i Divadelní léto pod plzeňským nebem a festival Náplavka k světu.

 

Právě se děje

Další zprávy