Tanec Praha se přesunul do exteriéru, zahájilo jej procesí ve Stromovce

ČTK ČTK
11. 6. 2020 20:53
Festival Tanec Praha, který se koná skoro celý červen v Praze a dalších 17 městech, se letos z větší části přesunul do venkovního prostoru. Některá představení vznikla přímo pro exteriéry, jiná se na ně kvůli opatřením proti koronaviru adaptovala, říká ředitelka a zakladatelka akce Yvona Kreuzmannová.

32. ročník Tance Praha poskytne větší prostor domácím umělcům a nabídne třeba možnost zatančit si přes výlohy Veletržního paláce.

Festival už v regionech začal 4. června, v pražské Stromovce jej předznamenalo roztančené procesí na hudbu West End Blues amerického jazzového trumpetisty Louise Armstronga. Pohybový materiál, který si účastníci mohli nastudovat předem, vychází z choreografie Piny Bauschové The Nelken-Line, v níž jsou repetitivně využita gesta vystihující čtyři roční období.

Vedle mnoha úprav programu, způsobených hlavně nemožností přivézt zahraniční účastníky, festival zachoval původně plánovanou premiéru projektu Zápas s jazykem autora i interpreta Florenta Golfiera. Pražská uvedení již proběhla, 16. června bude Zápas s jazykem k vidění v olomouckém Divadle na cucky a dva dny nato v brněnském Buranteatru, po obou následuje diskuse.

Zápas s jazykem je dle pořadatelů snahou nahlédnout na jazyk jako na stvoření, které žije v každém člověku a uvnitř kterého všichni žijí. Francouzsko-český performer a choreograf Golfier se zabývá tématem jednojazyčnosti a zápasí s výslovností, spisovným jazykem i potřebou vyjádření. Představení v pražském Divadle Ponec doprovází výstava, která divákům umožňuje nahlédnout do procesu tvorby.

Zápas s jazykem vychází z výzkumu řeči, kterému se autor věnuje třetím rokem. Téma rozvádí také z dalších úhlů pohledu, například v kontextu vícejazyčných rodin. Všímá si toho, jaké dopady má jazyk na emoce, vnímání identity, svobodu projevu, jak užití spisovného nebo hovorového jazyka ovlivní vztah člověka ke společnosti, konvencím, normám a jak tenká je hranice mezi národní hrdostí, láskou ke své řeči i kultuře a kolonialismem či nacionalismem.

V inscenaci Duety budou Petra Tejnorová a Tereza Ondrová tančit za výlohou Veletržního paláce.
V inscenaci Duety budou Petra Tejnorová a Tereza Ondrová tančit za výlohou Veletržního paláce. | Foto: Tanec Praha

Z představení domácích umělců festival uvede dvě inscenace českých tanečnic v pozměněné podobě. Jedna z nich je titul Guided Tour choreografky Věry Ondrašíkové, v němž důležitou roli hrají interaktivní média, světlo a zvuk. Inscenaci o poznání, nalézání síly, odvahy, rozhodnosti i stárnutí představí Tanec Praha ve zkrácené verzi zadarmo jako ukázku či pozvánku na představení, a to příští úterý 16. června v Divadle Ponec.

Druhý projekt se jmenuje Duety a autorky Petra Tejnorová a Tereza Ondrová při něm budou tančit za výlohou Veletržního paláce. Kolemjdoucí se k nim mohou přidat a zatančit si s nimi. Duety jsou na programu 25. a 26. června.

 

Právě se děje

Další zprávy