Tanec o nadšení z prvních letů. Ve Žďáru nad Sázavou začal festival KoresponDance

Tanec o nadšení z prvních letů. Ve Žďáru nad Sázavou začal festival KoresponDance
Představení skupiny Holektiv nazvané Letkyně.
Představení skupiny Holektiv nazvané Letkyně.
Představení skupiny Holektiv nazvané Letkyně.
Představení skupiny Holektiv nazvané Letkyně.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
14. 8. 2020 22:02
Žďár nad Sázavou hostí osmý ročník festivalu současného tance KoresponDance. První představení mohli diváci vidět uplynulé úterý v Praze, do neděle už se hraje jen na zámku Kinských ve Žďáru nad Sázavou.

Začátek mírně zkomplikoval déšť, přesto se diváci dočkali romské kapely Lače Manuša i tanečního představení Letkyně. To bylo kvůli hrozící bouřce přesunuto z plánovaného nádvoří do zámku.

Trojice tanečnic a akrobatek, které si říkají Holektiv, nechala diváky nahlédnout do konstrukce letadel a nadšení z prvních letů.

Holektiv se postará také o jeden ze sobotních bodů programu, jehož součástí bude i taneční škola, hudební vystoupení nebo workshop nazvaný Tanečník v každém z nás. Další sobotní - výtvarný - workshop se jmenuje Papír v pohybu, pohyb v papíru. Vymyslel ho scénograf Lukáš Urbanec, který pro festival vloni jako maskota vymyslel růžového jelena. Tentokrát bude s dětmi vyrábět tančící loutku.

Se zpožděním dostane KoresponDance prostor v nemocnici v Novém Městě na Moravě na Žďársku. Loni se tančilo přímo tam, letos se pacienti budou muset spokojit s filmovou produkcí. Na recepci chirurgie se v pondělí konají Ozvěny KoresponDance. Promítat se při nich mají taneční filmy z představení Letkyně a Tohle všechno patří tobě - vol. II.

Snímky vznikaly v květnu a červnu v prostorách žďárského zámku. Pořadatelé se pokusili zachytit tanečníky v představeních chystaných pro festival pro případ, že by se nemohl konat kvůli zhoršené epidemiologické situaci a omezením spojeným s novým typem koronaviru.

Teď je z promítání filmů část festivalu, která umožňuje těšit se moderním tancem i na dálku. Snímky budou vysílány na festivalovém Facebooku, YouTube a také na Mall.TV.

Marie Kinská, zakladatelka a umělecká ředitelka festivalu.
Marie Kinská, zakladatelka a umělecká ředitelka festivalu. | Foto: ČTK

Festival KoresponDance představuje současný tanec, nový cirkus a akrobacii. Kvůli koronaviru pořadatelé museli oželet zahraniční hosty, jejichž účast nebyla v době příprav jistá. Prostor tak letos dostanou výhradně domácí umělecké špičky. V programu nechybí performerka a choreografka Markéta Stránská a její sólové vystoupení Leť, Eliška Brtnická s inscenací Enola nebo Vojtěch Švejda, který v projektu Iluzionista kombinuje operu, western, balet i horor.

Festival pořádá nezisková organizace Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA. Zakladatelkou a uměleckou ředitelkou akce je hraběnka Marie Kinsky, tanečnice, choreografka, popularizátorka současného tance a manželka českého šlechtice Constantina Kinského, s nímž od druhé poloviny 90. let minulého století žije střídavě v Praze a právě ve Žďáru nad Sázavou. S ním je rod Kinských dlouhodobě spojen. Zámek, kde se teď koná festival, rodina získala zpět v restituci a Marie Kinsky se podílela na jeho revitalizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy