Švejk na Ukrajině. Jihočeské divadlo zahájilo sezonu novou adaptací Haška

ČTK ČTK
8. 10. 2022 11:25
Jako první premiéru sezony tento pátek Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvedlo nového činoherního Švejka. Zrcadlí i válku na Ukrajině, na román Jaroslava Haška nahlíží v současném kontextu. "Je to věc, kterou nebudeme hladit publikum po srsti," říká umělecká šéfka činohry Martina Schlegelová.

Adaptaci připravila sedmatřicetiletá Anna Saavedra, někdejší dramaturgyně brněnského HaDivadla. Tým pod vedením dvaačtyřicetiletého slovenského režiséra Mariána Amslera ji začal připravovat, právě když vypukla ruská válka na Ukrajině. "To neumožnilo ladovskou poetiku, kde se budeme všichni veselit U Kalicha. Je to nová adaptace, zároveň reaguje na události, kterými teď Evropa prochází. Jsou tam jisté paralely," poznamenává šéfka činohry. Po páteční premiéře následují nejbližší reprízy 15. října, 11. listopadu a znovu 9. a 21. prosince.

Jaroslav Hašek psal Švejka na základě svých zkušeností z první světové války. Také spisovatelova osobnost se v dramatizaci objevuje. "Je to putování Jaroslava Haška a jeho dobrého vojáka po Evropě, která zažívá velkou válku. Diváci nemohou čekat klasického ladovského Švejka," varuje Schlegelová.

Hlavní postavu ztvárnila Natália Drabiščáková, Haška hraje Tomáš Kobr. Podle šéfky činohry obsazení neřeší, kdo je žena a kdo muž, ale kdo nese vnitřní náboj postavy. "Švejk je v této adaptaci trošku záhadná postava, trochu i Haškovým alter egem a jeho odpovědí na válku," myslí si.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvede tuto sezonu 16 premiér, jen operu Komenský kvůli úsporám odložilo na Vánoce 2024. Premiérové předplatné, jež zahrnuje osm titulů, stojí 2700 korun. Vstupenky na činohru meziročně zdražily v průměru o 20 korun, na operu o 30 korun, vypočítává vedoucí obchodního oddělení Pavla Hornychová.

Činohra přichystala šest premiér. Drama nazvané Události od Davida Greiga zrcadlí téma teroristického útoku. Skotská hra měla světovou premiéru před devíti lety, výchozím bodem je masakr amatérského pěveckého sboru. Příběh sleduje vedoucí sboru, jež jako jediná přežije.

Dále budou na programu Poslední víkend, což je detektivka podle Agathy Christie, a hra o fiktivním setkání režisérky Leni Riefenstahlové s moderátorem Johnnym Carsonem v nejsledovanější americké talkshow. Tento kus napsali Valeria Schulczová a Roman Olekšák, premiéry se dočká v březnu.

Operní soubor nabídne tři premiéry. Budou mezi nimi Mozartova Kouzelná flétna, francouzská opera Samson a Dalila plus představení pro děti Malý Mozart. Budějovičtí uvedou i inscenovanou Českou mši vánoční a koncerty, kde zazní dvě kantáty z roku 1937: Carmina Burana od Carla Orffa a Kytice Bohuslava Martinů.

Čtyři premiéry má v plánu balet, včetně Popelky na hudbu Sergeje Prokofjeva. Choreografii a režii vytvoří Petr Zuska, který již s Jihočechy spolupracoval.

Před krumlovskou točnou bude mít příští rok v létě premiéru inscenace inspirovaná malířem Egonem Schielem. Stejný počet premiér jako balet nasadí Malé divadlo, vedle jiných příběh o malířce Růženě Zátkové. "Máme radost, že jsme vyprodali všechna dětská školní představení až do ledna," dodává šéf Malého divadla Petr Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy