Suďte vrahy Romů! V dokudramatu Otroci spravedlnosti

Kultura Kultura
Aktualizováno 24. 5. 2014 8:47
Soubor PanoDrama uvede v Divadle Archa inscenaci Otroci spravedlnosti, která se zabývá rasistickými vraždami Romů v Maďarsku. Reflektuje moment, kdy se zákon obrací proti těm, které má chránit.
Otroci spravedlnosti
Otroci spravedlnosti | Foto: Divadlo Archa

Praha -Rasistické vraždy Romů v Maďarsku v roce 2009 se staly už námětem několika uměleckých děl. Asi nejznámějším z nich je film uznávaného režiséra Benedeka Fliegaufa Je to jen vítr. Stejnému tématu se věnoval i vítězný film letošního festivalu Jeden svět - Verdikt v Maďarsku.

V divadelní formě události reflektuje inscenace Otroci spravedlnosti (Slaves of Justice), kterou uvede 25. května pražské Divadlo Archa v rámci festivalu Karaoke Evropa.

Otroci spravedlnosti
Otroci spravedlnosti | Foto: Divadlo Archa

Hudební kabaret skupiny PanoDrama je založený na záznamu soudního procesu s dvanácti laiky rozhodujícími o případu, který byl zaznamenán na dvanácti stech stranách soudního protokolu a na více než stovce hodin výslechů.

V centru zájmu dokumentárního divadelního projektu je moment, kdy je zákon za zločiny z nenávisti obracen právě proti minoritám, které má ve skutečnosti chránit.

Otroci spravedlnosti
Otroci spravedlnosti | Foto: Divadlo Archa

V době, kdy Maďarskem otřáslo několik rasistických vražd Romů, přijelo do jedné romské vesnice kolem třiceti aut obsazených členy neonacistické polovojenské maďarské gardy. Jejich cílem byla další provokace. Romové v emocionálně vypjaté atmosféře jeden z vozů brutálně napadli sekerami, kosami, vidlemi a dalším zemědělským nářadím. Rozbili střechu a okna auta, ze kterého jako zázrakem vyvázli tři gardisté pouze s lehkým zraněním.

Verdikt v Maďarsku.
Verdikt v Maďarsku. | Foto: Jeden svět

Útočníci byli zatčeni a obviněni za těžký zločin, a také za spáchání trestního činu proti „Maďarům“. Sami Romové se ovšem také považují za Maďary. Devět mužů bylo nedávno odsouzeno dohromady na čtyřicet let. Jeden z odsouzených byl evidentně nevinný. Mladý Rom byl identifikován pouze policistou, prý podle kapuce a ještě k tomu zezadu. Všichni ostatní z vesnice, Romové i bílí obyvatelé, prohlásili, že tam nebyl. Policista později své obvinění stáhl.

Tvůrčí tým PanoDrama zpracoval soudní protokol o tisíci dvě stě stránkách. Spolu s herci provedl více než stovku rozhovorů nejen v samotné vesnici, ale i na jiných místech. Představení Otroci Spravedlnosti sleduje strukturu reálného procesu. Střídá monology, dialogy, scény a sborové výstupy reálných postav - celou dobu se přitom striktně drží principů divadla typu verbatim.

Festival Karaoke Evropa (Divadlo Archa, 21. - 25. května)

vadí-nevadí.cz (21. května, 20:00)

Nevinná dětská hra, kterou jsme snad všichni někdy hráli. Na půdorysu malého města na východě Čech se zrcadlí problémy našeho světa. Malá dramata každodenního života, která se dotýkají každého z nás.

Stanica Žilina-Zárečie – 2’16” a půl (23. května, 20:00)

Největší výzvou při práci s dětským orchestrem je dosáhnout ticha. Nastudování Cageovy 4´33´´ je v tomto smyslu vyšší metou než Bachovy koncerty na straně jedné, nebo Schönbergova dodekafonie na straně druhé. 2´16´´ a půl je soudobá opera, která vznikla díky spolupráci dětí a profesionálních hudebníků ze Slovenské filharmonie se skromnějšími očekáváními. Její hlavní osou je dětská porce ticha, a také dětské horory. Režie a hudební kompozice: Marek Piaček.

Orchestre Partout a Allstar Refjúdží Band (24. května, 20:00)

Orchestre Partout tvoří skupina hudebníků, kteří čekají na nizozemské občanství nebo jej v nedávné době získali.Hudebníci pocházejí z nejrůznějších zemí, ze všech koutů světa. Allstar Refjúdží Band míchá ve svém repertoáru kurdský folk a pop, zvuk akordeonu východoevropského stylu, čínskou operní a popovou hudbu, švýcarské popěvky z hor, dixieland, dechovku, rap a další žánry.

Otroci Spravedlnosti (25. května, 20:00)

Hudební kabaret podle skutečného soudního procesu s dvanácti laiky rozhodujícími o případu z reálného života je založen na 1200 stranách soudního protokolu a na více než stovce hodin výslechů.

Představení končí jednáním poroty sestavené z dvanácti laiků, kteří celý případ sledovali a musí se dohodnout na verdiktu. Pro pražské představení vznikne porota z českých dobrovolníků, kteří společně s maďarským hereckým souborem vystoupí v jediném uvedení na scéně Divadla Archa

Divadelní skupinu PanoDrama založila dramaturgyně a producentka Anna Lengyel. Podstatou divadelní práce tohoto projektu byla vždy metoda verbatim, která je založena na doslovném přepisu a převedení na scénu výpovědí lidí, kteří se ocitli uprostřed nějakého sociálního konfliktu.

První divadelním projektem PanoDramy bylo představení Word for Word (Slovo za slovo) z roku 2010, které bylo založeno na více než šedesát hodinách rozhovorů týkajících se vražedných rasistických útoků proti Romům v letech 2008-2009. Představení bylo kromě Maďarska uvedeno také na zahraničních scénách včetně Divadla Archa v rámci festivalu Akcent v roce 2012.

V dubnu 2013 a v únoru 2014  soubor úspěšně uvedl dokumentárně vzdělávací představení To Learn, To Learn, To Learn (Učit se, Učit se, Učit se), odrážející katastrofální změny v Maďarském veřejném vzdělávacím systému. Hudební vstupy v tomto představení vytvořil Ted van Leeuwen.

Představení je součástí festivalu Karaoke Evropa, který nabízí od 21. do 25. května exkurzi do různých sociálních prostředí. Divadlo Archa představí vběhem čtyř dnů čtyři tvůrčí týmy, jejichž umělecké postupy  vycházejí z autentických příběhů a výpovědí, reflektují aktuální společenské problémy.

Karaoke Evropa je společný projekt Divadla Archa, maďarského projektu Pano-Drama, uměleckého centra Stanica v Žilině na Slovensku a nizozemského souboru 5te Kwartier.

 

Právě se děje

Další zprávy