Studio Alta se přestěhuje do bývalého pivovaru, umělci už podepsali smlouvu

ČTK ČTK
10. 10. 2022 12:50
Pražské umělecké centrum Studio Alta se začátkem příštího roku přesune z karlínské Invalidovny, kde působilo poslední dva roky, do bývalého Panského pivovaru v Libeňském podzámčí.

Smlouvu na pronájem areálu podepsala Alta v srpnu, uzavřela ji do konce roku 2024.

Studio vzniklo roku 2008 pro tvorbu a uvádění zejména tanečního umění či fyzického divadla. Postupem času se rozrostlo v multikulturní centrum, respektive "tvůrčí hub" propojující umělce, veřejnost a různorodé komunity, kde se konají i výstavy nebo promítají filmy. Dlouho se tak dělo v Bubenské ulici u Výstaviště, odkud se organizátoři předloni museli přemístit do Invalidovny.

Po dalších dvou letech teď tedy následuje další stěhování. "Nové místo nyní představuje důležitý krok ke stabilnímu zázemí, ale i výzvu v podobě celkové rekonstrukce dlouhodobě nevyužívaného objektu a crowdfundingové kampaně k její realizaci," říká ředitelka Lída Vacková. "Smlouva na pronájem areálu byla podepsána s trváním do konce roku 2024. Po vypracování plánu investic však předpokládáme zásadní dodatek s vidinou obydlení prostoru až na desetileté období. Tato vize je zásadní pro postupnou rekonstrukci celého objektu a pro budoucnost Studia Alta," dodává.

Bývalý Panský pivovar ze 16. století disponuje prostornou halou a mnoha místnostmi. Objekt však vyžaduje celkovou rekonstrukci, teď není napojen ani na základní infrastrukturní sítě. Architektonickou studii pro Altu zpracovává firma 22:22 architekti. Pro financování rekonstrukce bude zásadní crowdfundingová kampaň připravovaná na příští rok, stejně jako dotace a dary od sponzorů i partnerů.

Stejně jako v předchozích sídlech chce Studio Alta v novém sídle spolupracovat s místními organizacemi a komunitou. "Společně s Městskou částí Praha 8 a našimi partnery věříme, že dokážeme z pivovaru vytvořit místo, které bude důstojně dotvářet celou lokalitu Libeňského podzámčí," dodává ředitelka Vacková.

 

Právě se děje

Další zprávy