Steinbauer či Dřímalová převzali Ceny Divadelních novin za období pandemie

ČTK ČTK
26. 10. 2021 19:30
Ceny Divadelních novin za loňské pandemické období v úterý obdrželi Adam Steinbauer za režii streamované verze inscenace Orten! a Lenka Dřímalová s členy baletu Národního divadla moravskoslezského za projekty Balet venku a Tančící mosty.

Porota dále ocenila Adrianu Světlíkovou a Petra Polu za uspořádání 19. on-line i off-line ročníku festivalu Malá inventura a kolektiv tvůrců kolem Cirku La Putyka za iniciativu #kulturunezastavis, díky které vznikly desítky akcí ve veřejném prostoru.

Osobností bez ohledu na profesi byl vyhlášen Rostislav Novák mladší. Principál souboru Cirk La Putyka se také ujal vyhlášení cen, které rozdával při téměř hodinovém běhu na běžícím pásu v pražském kulturním prostoru Jatka78.

On-line premiéra streamované verze oceněné inscenace Orten! se na divadelním portálu Dramox uskutečnila letos 14. ledna. Inscenace vznikla na základě publikovaných deníků předčasně zemřelého básníka Jiřího Ortena v koprodukci libereckého Divadla F. X. Šaldy a brněnského Divadla 3+KK. Premiéru měla mít vloni v říjnu, kvůli pandemii ji divadelníci odložili.

Ocenění za publikační počin v oblasti divadla obdrželi Barbora Liška, Jakub Liška a Petr Kubala za časopis Cedit - kontexty a přesahy tvorby Centra experimentálního divadla.

Cenu redakce Divadelních novin za tvůrčí počin v období pandemie získala tanečnice a choreografka Miřenka Čechová za multimediální projekt metaBaletky. Vychází z její autobiografické knihy, která v baletní komunitě způsobila rozruch. Autorka v ní popisuje prostředí taneční konzervatoře v 90. letech minulého století a své někdy drsné zážitky.

O laureátkách a laureátech rozhodla porota jmenovaná redakcí Divadelních novin.

Sošky dříve známé jako Ceny Alfréda Radoka jsou udíleny na základě hlasování kritiků a novinářů, letos již pojedenadvacáté.

 

Právě se děje

Další zprávy