Spor o výtah se přesouvá do Zlína. Tamní divadlo uvede Společenstvo vlastníků

ČTK ČTK
4. 2. 2022 13:21
Městské divadlo Zlín tuto sobotu ve velkém sále uvede inscenaci Společenstva vlastníků. Režíruje ji zdejší umělecký ředitel Patrik Lančarič.

Divadelní hra Jiřího Havelky před pěti lety získala Cenu Marka Ravenhilla, byla nominována na Cenu divadelní kritiky a sám autor podle ní roku 2019 natočil celovečerní film Vlastníci, který získal tři České lvy. Na jevišti už Společenstvo vlastníků uvedlo několik divadel.

Pojednává o schůzi vlastníků bytových jednotek, kteří řeší rozpadající se střechu, chybějící výtah nebo potřebu nových rozvodů plynu. "V této současné, úspěšné komedii sledujeme na půdorysu jedné schůze podobenství celé společnosti," shrnuje dramaturgyně zlínského divadla Katarína Kašpárková Koišová.

Obyvatele jednoho domu ztvární Petra Králová, Marek Příkazký, Zdeněk Julina, Helena Čermáková nebo Eva Daňková. Scénu vytvořil Pavel Borák. "V principu se ta hra inscenuje v komorních prostorech, v malých divadlech. Postavená je na blízkém kontaktu herce s divákem," připomíná režisér Lančarič.

"My jsme se pokusili Vlastníky dostat na naše velké jeviště. V tom je základní posun. Z toho vychází i náš inscenační klíč," dodává.

Po sobotní premiéře následují nejbližší reprízy 9., 19. a 25. února.

 

Právě se děje

Další zprávy