Společenská nerovnost trvá. Husa na provázku uvedla novou inscenaci Bídníků

ČTK ČTK
30. 4. 2022 11:53
Brněnské divadlo Husa na provázku tento pátek uvedlo Bídníky na motivy slavného, pozdně romantického románu Victora Huga. Inscenaci režíroval Michal Hába, spolupracoval na ní s romským aktivistickým sdružením Ara Art. To založil a vede David Tišer.

Tvůrci usilovali o netradiční pojetí. Snaží se zdůraznit, nakolik jsou sociální problémy a společenská nerovnost ve světě stále přítomné i 160 let poté, co Victor Hugo román napsal.

Režisér Hába, spoluzakladatel kočovného Divadla koňa a motora a oceňované divadelní skupiny Lachende Bestien, se hlásí ke společensko-kritickému apelu rozsáhlého díla. Bídníci vyprávějí příběh galejníka Jeana Valjeana, jenž byl odsouzen za krádež chleba a strávil mnoho let ve vězení. Na Provázku jej hraje právě David Tišer.

Spisovatel do postav otiskl mnoho dobrých i špatných charakterových vlastností, jež formovala atmosféra tehdejší Paříže. Román i inscenace zobrazují kolektivní ztrátu citlivosti pro životní zkušenost utvářenou sociálními problémy a nejistotou, uvádějí tvůrci.

"Věřím, že díky Michalovu nezaměnitelnému režijnímu rukopisu jsou zdejší Bídníci nejen společensky angažovaní, ale také jevištně drzí a vtipní, svobodní a zároveň nějak nečekaně věrní Hugovi jako autorovi, kterému 'přízrak sociální spravedlnosti nedal pokoje'," říká umělecký šéf Provázku Martin Sládeček.

"Stejně jako Hugův román může i Michalova inscenace diváka překvapit rozmanitostí použitých myšlenkových zdrojů, vypravěčských prostředků a perspektiv," dodává. Režisér Hába už v Huse na provázku před čtyřmi lety uvedl Dostojevského Hráče.

Po páteční premiéře Bídníků následují nejbližší reprízy 10. a 11. května plus 8. a 9. června.

 

Právě se děje

Další zprávy