Soud rozhodl, za otcovy hry dostane Filip Smoljak od Cimrmanova divadla 93 tisíc

ČTK ČTK
8. 2. 2021 16:43
Žižkovské divadlo Járy Cimrmana zaplatí synovi herce, režiséra a scenáristy Ladislava Smoljaka Filipovi téměř 88 tisíc korun za hry fiktivního zneuznaného českého génia, které odehrálo v letech 2015 až 2017. Dalších 5000 korun muž dostane za svůj hudební výkon v představení Posel z Liptákova.
Filip Smoljak roku 2016 na tiskové konferenci České pirátské strany.
Filip Smoljak roku 2016 na tiskové konferenci České pirátské strany. | Foto: ČTK

Obě strany sporu se na tom dohodly toto pondělí u pražského městského soudu, kde uzavřely smír. Podle Smoljaka věc skončila remízou. Právní zástupce divadla František Vyskočil uvedl, že je se závěrem spokojen.

Filip Smoljak po divadlu žádal zvýšení autorského podílu za otcovy hry. V této části mu soud vyhověl. Autorům přiřkl 14 místo původních 12 procent ze zisku z každé hry, kterou divadlo uvedlo za žalované tři roky.

Ladislav Smoljak na snímku z roku 2005.
Ladislav Smoljak na snímku z roku 2005. | Foto: Jan Šilpoch

Smoljakův podíl vzrostl z 1,5 na 1,75 procenta. Výjimkami jsou představení Akt a Vyšetřování ztráty třídní knihy, z nichž první napsal pouze Zdeněk Svěrák a druhou pouze Smoljak, a tudíž jsou podíly jiné.

"Je to pouze zvýšení podílu pana Filipa Smoljaka, který to takto požadoval. Zdeněk Svěrák deklaroval, že on bude požadovat svůj podíl na 12 procentech. A pokud vím, takto se opakovaně vyjádřily i ostatní děti pana Ladislava Smoljaka," řekl po skončení jednání právník Vyskočil.

Podle něj divadlo přistoupilo ke smíru proto, aby se spory netáhly ještě léta. Doufá, že se s Filipem Smoljakem dohodne i ohledně dalších sporů.

"Je to typická remíza. Já jsem zvyklý buď hodně prohrát, nebo hodně vyhrát," prohlásil Filip Smoljak. Podle něj soud potvrdil, že odměna vyplácená jeho otci za autorství her nebyla spravedlivá, avšak zároveň neřešil otázku odměn za práva režiséra či to, zda má divadlo na uvádění Cimrmanových představení licenci.

Smoljak podle pondělního prohlášení soudce Filipa Lišky požadoval dohromady zhruba 700 tisíc korun.

Druhý autor her Svěrák ale u soudu vypověděl, že on ani Ladislav Smoljak nikdy neměli výhrady k tomu, aby Žižkovské divadlo Járy Cimrmana inscenaci uvádělo. Podle soudce to znamená, že se tak dělo legálně. Svěrák se ohradil také proti požadavku na odměny za režii.

"Podstata toho sporu tkví v osobnosti žalobce Filipa Smoljaka," řekl po své výpovědi Svěrák. Až do smrti Ladislava Smoljaka oba vše rozhodovali ve shodě. Poté zůstali čtyři dědicové, jediný Filip Smoljak zastává názor, že podíl jeho otce byl nespravedlivý. "Ačkoli je majitel pouze osminy autorských práv, tak chce to divadlo řídit, a hlavně chce víc peněz," prohlásil Svěrák.

Na jednání uvedl, že měl s Filipem Smoljakem dříve vřelý vztah. "Teď je to vztah nedůvěrný a považuji ho za špatný," uvedl a dodal, že ho to mrzí.

Filip Smoljak vede ještě další spory. Loni v srpnu mu soud nepravomocně přiznal 58 tisíc korun a úroky od Supraphonu, který bez jeho souhlasu vydal limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. Smoljak požadoval 100 tisíc korun.

Cimrmanovo dílo se jinak prodat prakticky nedá, moje nabídka tak přináší nové peníze a je pro autory výhodnější, říká Filip Smoljak. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy