Romeo vyzná Julii lásku na Hradě. Tentokrát bez balkonu

ČTK ČTK
9. 6. 2015 15:33
Režiséři Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka uvedou na Letních shakespearovských slavnostech nové nastudovaní Romea a Julie.
Romeo a Julie
Romeo a Julie | Foto: Agentura Shock / Pavel Mára

Praha - Více než 140 představení uvedou letošní Letní shakespearovské slavnosti (LSS), které zahájí 25. června v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu premiéra milostné tragédie Romeo a Julie v nastudování režijního dua SKUTR.

V hlavních rolích se představí Tereza Voříšková a Jan Sklenář. Do 5. září budou inscenace her alžbětinského dramatika uvedeny i na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí, ale také v Brně, Ostravě a v Bratislavě.

Režiséři Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka se při realizaci Romea a Julie obklopili osvědčeným týmem, s nímž pro tento festival připravili již před dvěma lety i Sen noci svatojánské. "Diváci mohou čekat naši poetiku obrazu, pohybu a zvuku. Text jsme výrazně krátili, aby vynikla jeho krása," uvedl Trpišovský. A dodal, že například slavná balkonová scéna bude bez balkonu. Oba prý chtěli pracovat na tématu jim blízkém. "Téma první velké lásky je přesně pro nás - Martina romantika a mne skeptika," charakterizoval to Trpišovský.

V dalších rolích se objeví například Dana Batulková, Jiří Vyorálek, Lenka Krobotová, Naďa Konvalinková, Jan Cina a Saša Rašilov.
Podle překladatele Martina Hilského v této hře Shakespeare vynalezl jazyk lásky, který je úžasný a přesvědčivý. Příběh se odehraje v prostoru připomínajícím kavárnu, byt a loď kostela - scénu navrhl Jakub Kopecký.

V programu slavností je osm her. Vedle obou projektů dua SKUTR i Mnoho povyku pro nic, Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Jak se vám líbí, Večer trojkráľový alebo Čo len chcete a Othello, což je novinka bratislavské produkce LSS. Uveden bude také večer filmové hudby Patrick Doyle - Shakespeare in Concert, na kterém zazní hity z hollywoodských filmových adaptací režiséra Kennetha Branagha.

Orchestr PKF - Prague Philharmonia a Kühnův smíšený sbor bude řídit dirigent James Shearman, program doplní vystoupení herců Prague Shakespeare Company.

Derniéru bude mít Zkrocení zlé ženy v nastudování Daniela Špinara s Tatianou Vilhelmovou a Romanem Zachem v hlavních rolích. I letos se na některé představení přijdou podívat děti ze Sdružení pěstounských rodin a dětských domovů.

Vstupenky na pražská představení jsou v prodeji v síti Ticketportal, ceny začínají na 290 korunách.

 

Právě se děje

Další zprávy