Shakespearovské slavnosti začnou v červnu, uvedou Bouři s Poláškem a Danielem

ČTK ČTK
29. 4. 2021 11:04
Letní shakespearovské slavnosti se letos uskuteční v tradiční podobě včetně premiéry nově nastudovaného díla, oznámili pořadatelé. Loni se přehlídka děl slavného dramatika kvůli pandemii konala později a pouze v redukované verzi.
V nové inscenaci Bouře účinkují Josef Polášek, David Prachař a Marek Daniel.
V nové inscenaci Bouře účinkují Josef Polášek, David Prachař a Marek Daniel. | Foto: Pavel Mára/Agentura Schok

Letošní ročník odstartuje 28. června v Královské zahradě Pražského hradu premiérou komedie Bouře v režii autorské dvojice Skutr. Slavnosti se dále budou konat v Brně, Ostravě a Bratislavě.

"Věříme, že si v létě konečně trochu vydechneme a po dlouhém půstu si opět naplno užijeme také divadlo," říká umělecký ředitel slavností Libor Gross. "Chystáme festival ve stejném rozsahu, jako jsou naši diváci zvyklí z předcovidové éry, tedy včetně nové premiéry, na kterou se již velice těšíme. Jsme připraveni respektovat platná vládní nařízení a chceme hrát. Pokud by to však nebylo možné, vrátíme divákům vstupné," doplňuje.

Vláda zatím s venkovními inscenacemi počítá ve čtvrtém balíčku uvolnění protipandemických opatření. Ten by měl začít platit v situaci, kdy bude méně než 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dnů. V Praze, kde festival začíná, je nyní přes 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

V režii Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, kteří vystupují jako tandem Skutr, se v Bouři představí herci David Prachař, Josef Polášek, Marek Daniel, Eliška Křenková, Ondřej Malý, Zdeněk Piškula nebo Csongor Kassai. Bouře byla na programu festivalu naposledy od roku 2007, kdy Kalibana ztvárnil dnes již nežijící Jan Tříska.

Shakespeare hru zasadil na tajuplný, bezmála utopický ostrov. Ten bude ve scéně Jakuba Kopeckého ztvárňovat obrovský půlměsíc, napsal server Idnes.cz. "Jako bychom se ocitli na jiné planetě. Symbolizuje místo, kde lidé po překonání nějaké vnitřní krize znovu startují svoje životy," řekl webu jeden z režisérů Trpišovský. "Jsem zvědavý, jak se celé téma posune, Bouře totiž v tomto ohledu získává na aktuálnosti. Všichni nyní prožíváme nějaký profesní či osobní restart," dodal v narážce na pandemii.

V pražské premiéře diváci 13. a 14. srpna uvidí také slovenskou inscenaci milostné tragédie Romeo a Julie, ve které hrají Soňa Norisová, Sisa Sklovská, David Hartl nebo Mária Schumerová.

Ctitele Shakespeara v originále má potěšit Sen noci svatojánské v podání Prague Shakespeare Company. O jeho adaptaci do přístupnější, moderní angličtiny se postaral scenárista Jeffrey Whitty, který získal divadelní cenu Tony a byl nominován na Oscara.

Na programu slavností nebudou chybět ani osvědčené kusy z minulých let jako Hamlet, Zimní pohádka, Veselé paničky windsorské, Zkrocení zlé ženy nebo Mnoho povyku pro nic. Vstupenky bude možné zakoupit od úterý 4. května dopoledne na stránkách festivalu nebo v síti Ticketmaster.

Stovku představení loňských Letních shakespearovských slavností zhlédlo 62 341 diváků. Bylo to výrazně méně než předloňských téměř 100 tisíc lidí. Pořadatelé v roce 2020 kvůli šíření nemoci covid-19 akci zkrátili a nemohli připravit novou inscenaci.

 

Právě se děje

Další zprávy