Shakespeare s estetikou popového klipu. Uvádí ho ostravské divadlo

ČTK ČTK
18. 11. 2022 16:56
Tento pátek 18. listopadu uvede ostravské Divadlo Petra Bezruče novou inscenaci Snu čarovné noci od Williama Shakespeara. Nejslavnější a nejhranější komedii anglického dramatika nastudovalo v překladu Jiřího Joska. Režíruje Michal Hába, jehož práci zdejší publikum uvidí poprvé.

Po páteční premiéře následují nejbližší reprízy 21. a 22. listopadu a znovu 8. a 9. prosince.

Bláznivou letní komedii o různých podobách lásky či nevyzpytatelnosti sexuální touhy Shakespeare napsal patrně na přelomu let 1595 a 1596 u příležitosti šlechtického sňatku. Odehrává se v předvečer svatby athénského vládce Thesea s královnou Amazonek Hippolytou. Dlouho byla v Česku známější pod názvem Sen noci svatojánské. "Tajemná, kouzelná noc před svátkem Jana Křtitele je tradičně spojená s pohanskými obyčeji a rituály odpovídajícími atmosféře hry," připomíná dramaturgyně ostravské scény Anna Smrčková, že svatojánská noc připadá na 24. června.

Hra je zasazena do magické noci, jež spojí tři zdánlivě neslučitelné příběhy. Dvě milenecké dvojice se připletou ke sporu nadpřirozených bytostí, které řeší kdo s koho. Do toho se přidají dělníci snažící se nacvičit divadlo.

Režisér ve hře kromě hierarchičnosti moci a samozřejmosti přijímání násilí spatřuje téma přehlíživosti elit. "Známé výstupy naivních nemotorných řemeslníků, kteří se snaží dělat umění, nejsou jen legrační. Zračí se v nich právě kritika mocenských elit a jejich pohrdání obyčejnými lidmi," uvažuje Michal Hába. Podle něj inscenace reflektuje také násilí na ženách a kritiku závislosti žen na mužích.

Scénu a kostýmy navrhla Adriana Černá. Estetika projektu vychází z popových klipů. "Z jejich přepjatosti, kýčovitosti, trendovosti a sexualizovanosti. Bylo ale podstatné najít i kontrast snového lesa versus reality," doplňuje Hába.

V anotaci na webu projekt doprovází výkřiky jako "Sex, moc a čarovné nic", "discomagie" nebo "Shake it, shake it surreál". Popovou estetikou se nechal ovlivnit také autor hudby Jindřich Čížek. Sen čarovné noci protkaný popkulturní estetikou již před šesti lety představila Daniela Špinar v pražském Národním divadle, kde pracovala s vizuálními efekty jako světelnými meči z Hvězdných válek, případně odkazovala na postavu Mistra Yody.

V ostravské inscenaci účinkuje deset herců, například Alexandra Palatínusová, Lukáš Melník, Tomáš Čapek, Jáchym Kučera, Yvona Stolařová nebo Barbora Křupková.

 

Právě se děje

Další zprávy