Scénografie z plastů, tající planeta. Divadelní svět Brno letos zkoumá změnu klimatu

ČTK ČTK
25. 2. 2020 17:36
Změna klimatu bude tématem letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Uskuteční se na 12 scénách v šesti mimořádných prostorech mezi 21. a 26. květnem. Vystoupí 35 souborů z osmi zemí.
Inscenaci Jezdec na bělouši představí soubor německého Divadla Brémy.
Inscenaci Jezdec na bělouši představí soubor německého Divadla Brémy. | Foto: Theater Bremen

Podtitul Nic se neděje má upozornit na změny přírodního, společenského a politického klimatu, kterému se věnuje hlavní linie programu. Zahájení obstará projekt na piazzettě před Janáčkovým divadlem nazvaný Noosféra neboli zmrzlinové andante pro tanečníky a fontánu.

Snímek z inscenace Na královské stezce.
Snímek z inscenace Na královské stezce. | Foto: Deutsches Schauspielhaus Hamburg

Přímo pro fontánu bude složená skladba Františka Chaloupky, ve které účinkuje 12 tanečníků, 33 kopečků zmrzliny a neomezený počet diváků. "Kopeček zmrzliny má představovat planetu, která pomyslně taje," vysvětluje dramaturgyně Barbara Gregorová.

Lidé uvidí tři inscenace v němčině. První z nich jménem Bakchantky zhlédnou ještě před zahájením festivalu, a to ve vídeňském Burgtheateru. "Máme k dispozici tři autobusy, kterými diváky dopravíme do Vídně. Po cestě si poslechnou úvod k inscenaci," uvádí Gregorová.

V Městském divadle Brno pak soubor Divadla Brémy představí hru Theodora Storma Jezdec na bělouši, jejíž scénografie je vytvořena z veřejné sbírky plastů. Ty představují šum Severního moře.

Poslední z německojazyčné trojice je inscenace Na královské stezce, vtipné politické divadlo o novém králi a návratu nacionalismu či rasismu. Nastudoval jej německý režisér Falk Richter.

V dalších sekcích se akce zaměří na antické divadlo, tvorbu pro děti nebo tanec a pohyb. V Janáčkově divadle například po pěti letech vystoupí izraelský soubor Batsheva Dance Company. "Předpokládáme, že taneční vystoupení přiláká návštěvníky z celé republiky, případně i ze zahraničí," doplňuje Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, které festival pořádá.

Na programu bude také projekt Shakespearova myčka v Zahradnické ulici v podání maďarského souboru Örkény Színház, jenž přenáší tragédii Romea a Julie do kulis současné Budapešti. Režíruje Viktor Bodó.

Samostatná sekce nabídne autorský profil režiséra Jana Kačeny, který po loňském úrazu upadl do kómatu.

Festival původně vznikl jako výsledek spolupráce brněnských divadel. Nyní jej pořádá Národní divadlo Brno. Loňský, desátý ročník s tématem Evropský sen tvořilo 56 představení, z toho 35 bylo vyprodaných. Přišlo více než 7000 lidí. Vystupovaly i zahraniční soubory, třeba z Jižní Koreje, Komorských ostrovů či Madagaskaru.

Zatím největší pozornost vyvolal Divadelní svět Brno před dvěma roky, kdy měl na programu dvě inscenace režiséra Olivera Frljiče. Představení Naše násilí a vaše násilí přerušila skupina protestujících. Kardinál Dominik Duka hru považoval za natolik problematickou, že podal žalobu na pořadatele kvůli údajnému zásahu do osobnostních práv. Brněnské soudy žalobu pravomocně zamítly, spor míří k Nejvyššímu soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy