Caban přenesl Saxanu na jeviště. Dívku na koštěti hrají Kohoutová a Příhodová

Snímek ze zkoušky divadelní adaptace Saxany.
Snímek ze zkoušky Saxany v pražském Studiu DVA.
Foto: Václav Beran
ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 11. 2019 8:57
V pražském Studiu DVA má tento čtvrtek premiéru Saxana, divadelní adaptace filmové komedie plné kouzel Dívka na koštěti. V režii Šimona Cabana ztvární titulní roli Berenika Kohoutová v alternaci s Vendulou Příhodovou, Honzu hraje Václav Jílek. Z původního filmového obsazení se tvůrcům podařilo získat Petru Černockou a Jana Krause.

Po čtvrteční premiéře bude Saxana na programu pražské scény opět v pátek a sobotu. Nejbližší vstupenky lze zakoupit na prosincové reprízy.

Saxana je mladá čarodějnice, která se v čarodějnické škole teprve učí svému řemeslu. Když jednoho dne zůstane po škole na 300 let, pomocí Lexikonu kouzel se jí podaří na 44 hodin přenést do světa lidí. Tam její cestu za hledáním babského ucha provází řada zdařilých i nepovedených kouzel, ale především poznávání nového citu - lásky.

V inscenaci zazní písně s texty Jana Fischera a Pavla Kopty.

Petra Černocká oblékne repliku svého filmového kostýmu, který v roce 1972 navrhl světově uznávaný scénograf Theodor Pištěk. "Požádala jsem ho prostřednictvím syna Jana o svolení jeho návrh použít a ochotně souhlasil," vysvětluje autorka kostýmu Simona Rybáková.

Ta při práci na inscenaci obecně vycházela z módy 70. let. "U kouzelné školy jsem sáhla i do různých módních stylů současnosti. Kostýmy našich čarodějek v sobě mají mix gothic, romantic punk nebo fruties," popisuje Rybáková.

Režisér a autor adaptace Šimon Caban avizuje, že je vůči předloze pokorný a respektuje očekávání diváků. "I když mám rád různé výklady a přepisy, v případě Saxany by to bylo zbytečně násilné," míní Caban, podle něhož má však představení s kouzly náročná specifika, a ovlivňuje tak koncepci režie.

Dívka na koštěti byla původně filmová komedie o mladé čarodějnici Saxaně, kterou v roce 1971 natočil režisér Václav Vorlíček dle námětu a scénáře zpracovaných společně s Hermínou Frankovou a Milošem Macourkem.

Film se natáčel v Pardubicích a Praze, roku 1972 byl oceněn diváckou cenou na festivalu v Trutnově. Za triky pak architekt Oldřich Bosák získal sošku na katalánském festivalu Sitges.

Volné pokračování s názvem Saxána a Lexikon kouzel mělo premiéru 15. září 2011. Na jeviště Saxanu již před devíti lety přeneslo mostecké Divadlo rozmanitostí v režii Jiřího Ondry.

 

Právě se děje

Další zprávy