Režisér Kusturica podpoří ruskou armádu, bude šéfovat jejímu divadlu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 2. 2022 21:55
Známý srbský režisér Emir Kusturica se stane vedoucím ředitelem Ústředního akademického divadla ruské armády v Moskvě. V pondělí to oznámila tamní státní agentura TASS, podle níž filmař přijal nabídku přímo od ministra obrany Sergeje Šojgua.
Režisér Emir Kusturica na snímku z Benátského filmového festivalu, 2016.
Režisér Emir Kusturica na snímku z Benátského filmového festivalu, 2016. | Foto: Shutterstock

Zpráva přichází v době, kdy se ruská vojska srocují u hranic s Ukrajinou a představitelé Západu se snaží odradit prezidenta Vladimira Putina od invaze.

V pondělí večer Putin podepsal dekrety o uznání samozvaných Luhanské lidové a Doněcké lidové republiky, čímž podle představitelů Evropské unie a Velké Británie porušil mezinárodní právo.

Kusturica vyjádřil podporu Putinovi opakovaně, například při ruské anexi Krymu v roce 2014. Už roku 2012 před ruskými prezidentskými volbami řekl, že pro Rusko je lepší, aby "žilo ve stabilitě", než aby experimentovalo se západním modelem demokracie.

Ruský ministr obrany Šojgu, kterého s umělcem pojí "dávné přátelské vztahy", svůj návrh Kusturicovi sdělil při pondělním setkání, uvedla mluvčí úřadu Rossijana Markovská. Podle ní ministr "ocenil Kusturicovu roli při zachování a rozvoji nejlepších tradic ruské kultury".

Filmař řekl, že vést ústřední armádní divadlo "s velkou historií a tradicí" je pro něj "velká čest". Na tamní scénu hodlá přenést některé ze svých filmů. Jako příklad jmenoval válečné drama z bosenské války provázející rozpad bývalé Jugoslávie Život je zázrak z roku 2004.

Mezinárodně uznávaný režisér a producent Kusturica, kterému na Západě bývají vyčítána prosrbská či proruská stanoviska, vystudoval pražskou FAMU. Narodil se před 67 lety v Sarajevu, žije však v Bělehradě.

Získal mnoho ocenění. Na festivalu v Cannes vyhrál dvě Zlaté palmy, v roce 1985 za snímek Otec na služební cestě a roku 1995 za Underground. K dalším jeho známým a oceněným snímkům patří například Dům k pověšení nebo Černá kočka, bílý kocour. Před třemi roky Kusturica přijal medaili Za zásluhy od českého prezidenta Miloše Zemana.

Jsem silně proti globalizaci, svět nebyl nikdy tak nestabilní, jako je dnes, říká režisér Emir Kusturica. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy