Rekonstrukce za 200 milionů. V divadle Spirála opět zazní Jesus Christ Superstar

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 7. 2022 20:12
Rekonstrukce divadla Spirála na pražském Výstavišti bude hotová v první polovině příštího roku. Jako zahajovací představení diváci uvidí koncertní verzi muzikálu Jesus Christ Superstar, kterým tato scéna proslula v 90. letech minulého století. Budova chátrala od povodní v roce 2002, rekonstrukce za zhruba 200 milionů korun začala loni.

Divadlo Spirála spravuje městská firma Výstaviště Praha. Náměstek primátora Pavel Vyhnánek z hnutí Praha sobě říká, že rekonstrukce nabrala mírné zpoždění kvůli problémům s dodávkami a komplikovanosti stavby. "K dnešnímu dni jsme ze stavby odstranili 1600 tun různé suti, degradovaného betonu a podobně, posílili jsme konstrukci o 100 tun," vypočítává. Podle něj se zatím daří držet práce v původně plánovaném rozpočtu.

Zrekonstruovaná scéna zachová původní konstrukci včetně spirálové rampy a kopule z kovových trubek. Zároveň v divadle přibude jevištní, zvuková a osvětlovací technika a menší sál pro 250 až 300 lidí pro komornější koncerty. Kapacita hlavního sálu bude 750 diváků. "Což je o 100 více, než byla ta původní," doplňuje Pavel Vyhnánek.

Provoz a dramaturgii Spirály má mít na starosti firma Výstaviště Praha, která chce nabídnout co nejpestřejší program. Podle jejího zaměstnance Jana Makalouše se při otevření scény vrátí muzikál Andrewa Lloyda Webbera nazvaný Jesus Christ Superstar, který se zde v 90. letech minulého století dočkal 1288 repríz.

Takové množství jich firma nyní neplánuje, podle Makalouše je zatím v plánu jen několik večerů a nepůjde o kompletní muzikál, ale o koncertní kostýmovou verzi doplněnou o písně z jiných Webberových muzikálů, jako jsou Evita nebo Kočky.

Z dalšího plánovaného programu Makalouš zmiňuje balet pro celou rodinu Sněhurka nebo koncert tenoristy Pavla Černocha a ostravských filharmoniků. "Ambicí je, aby se stavba zařadila mezi špičku multifunkčních prostor v celé Evropě," tvrdí náměstek primátora Vyhnánek.

Přesný termín zahájení programu ve zrekonstruované scéně podle šéfa Výstaviště Tomáše Hübla zatím nejde určit, záležet bude na tom, jak rychle se práce podaří dokončit.

Divadlo Spirála vzniklo roku 1991 přestavbou dřívějšího válcového Panoramatického divadla. To bylo v roce 1960 zastřešené trubkovou ocelovou kopulí, kterou navrhl Ferdinand Lederer a která je zmenšenou verzí zastřešení pavilonu Z na brněnském výstavišti.

Konstrukce kopule byla při přestavbě v roce 1991 zachována jako technická a kulturní památka. Autory této přestavby jsou architekti Jindřich Smetana, Jan Louda, Tomáš Kulík a Zbyšek Stýblo. O rekonstrukci a znovuotevření scény dlouho usiloval zejména Kulík, který však loni zemřel a znovuotevření divadla se nedočkal. On a původní kolegové se nicméně podíleli na přípravě nynější rekonstrukce.

 

Právě se děje

Další zprávy